Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Radovan Novák nás opustil

Radovan Novák nás opustil

Bývalému sportovnímu komisaři F1 bylo 83 let

Svět motorsportu truchlí, a to nejen ten český. Ve věku nedožitých 84 let totiž odešel Radovan Novák. Bývalý významný funkcionář mezinárodní automobilové federace FIA nás opustil náhle v pondělí 6. listopadu.

„Odchod Radovana Nováka nás zarmoutil. Jeho přínos pro naší federaci byl obrovský. Naše myšlenky a modlitby nyní patří jeho rodině a přátelům,“ vyjádřila se FIA ke smutné události na sociální síti X.

Novák byl dlouhé roky členem světové rady motoristického sportu. Do ní byl zvolen poprvé v roce 1998 a její součástí zůstal až do roku 2017. V rámci mezinárodní automobilové federace FIA vykonával mimo jiné i pozici sportovního komisaře. V této roli se zúčastnil řady významných podniků v mnoha disciplínách. Na řádný průběh závodů dohlížel dokonce i ve F1 nebo WRC. Stál rovněž v čele středoevropské zóny FIA.

Významným činovníkem nebyl Novák pouze pro FIA, ale také pro Autoklub České republiky. Ten pomáhal po sametové revoluci zakládat. Později v něm působil jako viceprezident pro automobilový sport a rovněž byl jeho zástupcem v rallyeové komisi FIA.

Náhlý odchod Nováka proto zasáhl i současného prezidenta Autoklubu ČR Jana Šťovíčka. „Budeme na něj vzpomínat jako na zakládajícího člena obnovujícího se Autoklubu ČR po roce 1989. Zásadně se zasloužil o přidělení národní sportovní autority. Vedl středoevropskou zónu FIA, byl prvním Čechem ve světové radě motorsportu FIA a prvním českým komisařem ve F1. Hodně jsem se od něj naučil,“ nechal se slyšet.

V roce 2022 byl Radovan Novák na výstavě OK Group Racing Expo oceněn jako osobnost motorsportu. Na snímku stojí uprostřed mezi Josefem Kalinou (vlevo) a Petrem Ondrašíkem (vpravo). Foto: OK Group Racing Expo


Ačkoli zanechal ve světě motorsportu stopu především jako funkcionář, má Novák se závoděním zkušenost i z jiné stránky. Původně totiž působil jako navigátor v rallye. Domácích soutěží se účastnil od 60. do 80. let minulého století. Jeho činovnická kariéra začala v roce 1990, kdy se stal generálním sekretářem Federace automobilového sportu. Ta byla později začleněna pod Autoklub České republiky.

Za svou práci převzal Novák nejedno ocenění. Jedno z posledních přišlo v roce 2022 na výstavě OK Group Racing Expo. Zde ho organizátoři vyznamenali jako osobnost motorsportu. V roce 2018 byl oceněn za svou dlouholetou činnost ve FIA. Nováka vyznamenal i Autoklub České republiky svým nejvyšším možným oceněním Granátový lev.

Poslední rozloučení s Radovanem Novákem proběhne ve čtvrtek 16. listopadu. Uskuteční se ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze. Začátek obřadu je naplánován na 14:00 hodin.

Zdroj: Autoklub České republiky, FIA, FORMULE.cz, úvodní foto: FIA