Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

FIA jmenovala komisaře F1

FIA jmenovala komisaře F1

Bude jím známý bývalý žurnalista.

Bývalý žurnalista z prostředí F1 byl jmenován do nově vytvořené pozice komisaře F1. Bude jím Dieter Rencken, jenž v minulosti pracoval pro F1 Racing a Autosport a později jako žurnalista na volné noze přispíval na web F1 Fanatic. Posledních pár měsíců byl poradcem prezidenta FIA, Mohameda ben Sulajema, což byla nejspíše příprava na převzetí nové pozice.

Rencken bude v hierarchii FIA přímo pod Sulajemem a bude soustředěn výhradně na F1, přičemž oficiálně má mít na starosti hledání možností, jak zlepšit mistrovství světa a jejich implementaci. Na straně technických pravidel však už Sulajem má Nikolase Tombazisa v roli ředitele seriálů monopostů FIA a Tima Gosse v roli technického ředitele FIA a na sportovní záležitosti dohlíží sportovní ředitel FIA Steve Nielsen. Pokud všichni jmenovaní zůstanou na svých místech i příští rok, Renckenovým hlavním úkolem asi ve skutečnosti bude vyjednávání s týmy a majiteli F1.

Nezapomínejme, že rok 2024 klepe na dveře a současná Concordská smlouva platí do roku 2025. Jeden spor už FIA se zbytkem F1 vede ohledně přijetí stáje Andretti na pozici 11. týmu, což by všem ostatním zmenšilo podíl na společných příjmech sportu. Sulájem má přitom na paměti i financování FIA, Formuli 1 již nemile překvapil trváním na poplatcích za sprinterské závody a nově i hodně velkým navýšením stropu pro finanční pokuty, které tečou přímo do pokladny FIA.

S myšlenkou vytvoření funkce komisaře F1 si pohrával i předchozí prezident FIA, Jean Todt. Údajně ale neměl rozpočet na zaměstnání špičkového manažera a zároveň zde byl Bernie Ecclestone, kterého následně v pozici ředitele společnosti vlastnící seriál nahradil Ross Brawn, jenž pevně držel kormidlo F1 až do konce loňského roku. Nyní má FIA prostor získat větší vliv na úkor FOM, ale pohněvat si najednou všechny stávající týmy od Sulajema nebylo moc chytré a za vyjednávací stůl raději posadí někoho jiného.

Rencken je ve F1 jako doma, nikdy však nebyl moc na očích. Foto: Press service Dieter Rencken

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: FIA