Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Nový majitel práv na F1 se nejdřív musí zbavit MotoGP

Nový majitel práv na F1 se nejdřív musí zbavit MotoGP

Alpha Prema se již těší na spolupráci s Berniem Ecclestonem.

Nový vlastník komerčních práv na formuli 1 získal finální souhlas antimonopolní komise při Evropské unii. Je jím konsorcium Alpha Prema, jehož strukturu jsme popsali zde.

CVC Capital Partners, Bambino Holdings Bernieho Ecclestona a Bayerische Landesbank vytvořily konsorcium s názvem Alpha Prema, která je nyní držitelem komerčních práv na formuli 1. Bernie Ecclestone a Bayerische Landesbank před tím potvrdili, že prodají kontrolní podíl na formulí 1 kapitálové společnosti CVC Capital Partners - ta je v jednání ještě s dalšími bankami Lehmann Brothers a JP Morgan Chase o odkoupení jejich podílu.

Antimonopolní úřad při Evropské unii tuto transakci prošetřoval z obav příliš velkého vlivu společnosti a porušení direktiv EU. Nyní rozhodl. Klade si však podmínku:

CVC má skrze mateřskou společnost Dorna zkušenosti již s MotoGP od roku 1998. Právě svého zájmu v MotoGP se musí nový vlastník komerčních práv na F1 vzdát. Až poté bude mít schválení EU k jejich definitivnímu převzetí. Podle EU totiž není vlastnictví práv na MotoGP a F1 přívětivé pro tvorbu konkurečního prostředí, zejména v Itálii a Španělsku při prodeji televizních práv. EU se současně obává, že tam, kde je MotoGP méně populární, by prodejce nutil televizní stanice k formuli 1 přikoupit MotoGP. To má za následek hrozbu eskalace ceny a ztráty možnosti volby.

GPMA (Grand Prix Manufacturers Association) má v úmyslu uzavřít s CVC dohodu, která definitivně potlačí riziko vzniku konkurenční série. Také proto GPMA schválení EU vítá.

Samotná CVC se nechala slyšet, že se nemůže dočkat, až s Berniem Ecclestonem zapracuje na nové budoucnosti formule 1. Dohoda s GPMA je podle ní nyní na pořadu dne.