Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Z oznámení velké ceny ve Valencii je skandál

Z oznámení velké ceny ve Valencii je skandál

Může za něj Ecclestone, Španělsko mu spílá.

V souvislosti s poukázáním na netradiční podmínky ohledně oznámení Velké ceny Evropy ve Valencii zde, kde Ecclestone podmínil podpis smlouvy vítězem konkrétního kandidáta v místních volbách, nedal skandál na sebe dlouho čekat.

Bernie Ecclestone přitom svázal politické a obchodní kroky ve formuli 1 jen rok poté, co Turecko dostalo později odpuštěnou velkou pokutu za záměrně špatný titul jednoho z předávajících na stupních vítězů [psali jsme zde]. Světová rada motorsportu přitom vehementně poukazuje na politickou neutralitu.

Španělská vláda nyní oficiálně zahřměla na Ecclestona a obvinila jej z inzultace země podmínkou, že současný prezident místní vlády Francisco Camps bude 27. května znovuzvolen, aby byl podpis dokonán.

"To jsou žalostná, nešťastná a znepokojivá prohlášení," prohlásil zástupce premiéra Maria Teresa Fernandez de la Vega na tiskové konferenci.

"V prvé řadě proto, že to poukazuje na nedostatek demokratické kultury a ve druhé proto, že se jedná o inzultaci, nedostatek respektu ke všem, lidem ve Valencii i všem Španělům."

Španělský El País napsal: "Patron motorsportu si může rozhodnout, kde se jeho závody pojedou, ale ne propagovat takovým způsobem konkrétní politickou stranu jen pár dní před volbami, kterých se nemůže zúčastnit."