Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Jaká data a pro koho jsou poskytována týmem Renault?

Jaká data a pro koho jsou poskytována týmem Renault?

Prostřednictvím internetových stránek a funkce Race Control.

Tým formule 1, ING Renault, pro návštěvníky svých internetových stránek již nějakou dobu poskytuje tzv. Race Control, jinými slovy náhled na telemetrická data přímo z monopostu R27 Giancarla Fisichelly nebo Heikkiho Kovalainena. Data nejsou přenášena, pokud se vozy nacházejí v boxech týmu. K dispozici jsou dva náhledy. Jeden inženýrský, který nabízí údaje, kdy pilot akceleruje, kdy brzdí, jakou jede aktuální rychlostí, jaký rychlostní stupeň řadí, jak velké gravitační přetížení na pilota působí apod. Druhým náhledem je vidění tratě z pozice jezdce. Dle stránek týmu je toto všechno zprostředkováno do 3 vteřin. Renault se mj. i touto cestou snaží přiblížit dění formule 1 divákům.

Při pohledu na nabídnutá data, která lze s porovnat s informaceni jiných zdrojů, a nad oním přiblížováním se, si klademe otázku, jaká data a pro koho jsou ve skutečnosti týmem poskytována?

Pátek, 1. trénink:

Dle informací, které poskytuje společnost Bernieho Ecclestona, Formula One Management (FOM), byla teplota vzduchu během prvního pátečního tréninku 31°C a teplota tratě 44°C. Nejvyšší rychosti, 286.1 km/h, dosáhl za tunelem Robert Kubica (BMW-Sauber). Data nabízená Renaultem zobrazovala teplotu vzduchu 20°C a nejvyšší dosaženou rychlost Giancarlem Fisichellou 296 km/h.

Pátek, 2. trénink:

Teplota vzduchu ve druhém tréninku klesla z 31 na 29°C a teplota tratě poklesla z 53 na 40°C. Nejvyšší rychlosti druhého tréninku dosáhl Lewis Hamilton (McLaren) a její hodnota činila taktéž 286.1 km/h jako v případě Kubicy. Data Race Controlu zobrazovala teplotu vzduchu 26°C a shodnou nejvyšší dosaženou rychlost Giancarla Fisichelly jako v prvním tréninku. Data nabízená Renaultem zobrazovala teplotu vzduchu 20°C, dešťové přeháňky s bouřkami a nejvyšší dosaženou rychlost Giancarlem Fisichellou 295 km/h.

Sobota, 3. trénink:

Poslední trénink před kvalifikací se odjel za deště. Na okruhu panovaly poměrně nízké teploty 23°C. Renault naměřil teplotu 18°C a zobrazoval déšť. Nejvyšší rychlosti v tomto tréninku, 267.3 km/h, dosáhl dle dat FOMu Giancarlo Fisichella.

Sobota, kvalifikace:

V kvalifikaci dosahovaly okolní teploty 26°C, teplota tratě byla o 5°C vyšší. Renault nabídl návštěvníkům stránek teploty 24°C, déšť a místy bouřky. Nejrychlejším pilotem byl Fernando Alonso (McLaren), který jel před šikanou Nouvelle rychlostí 289.2 km/h. Dle Race Controlu zvládl jet Giancarlo Fisichella v tomtéž místě rychlostí 295 km/h.

Neděle, závod:

Ze závodu jsou k dispozici pouze teplotní údaje. Teplota vzduchu se dle informací FOMu pohybovala mezi 24 až 27°C, teplota tratě 34°C nejprve vzrostla na 40, ale následně klesla na 33°C. Renault nabídl 22°C, polojasno s dešťovými přeháňkami.

Minimální dosažené rychlosti Giancarla Fisichelly dle Race Controlu:

 Zatáčka/Úsek tratě
 Gravitační přetížení [G]
 Rychlost [km/h]
 Sainte Devote
-2,5
86
 Nouvelle šikana
-1,8
33
 Mirabeau
-2,2
42
 Vlásenka Grand Hotel
-1,9
17
 Portier
-1,6
87
 Rascasse
-1,6
29

Maximální dosažené rychlosti Giancarla Fisichelly dle Race Controlu:

 Zatáčka/Úsek tratě
 Gravitační přetížení [G]
 Rychlost [km/h]
 Tunel
-2,4
296
 Casino
2,7
113
 Tabac
2,5
200
 Anthony Noghes
-1,1
208

Uvedená data byla poskytována během tréninků a kvalifikace. Za pozornost stojí poměrně vysoká rychlost v poslední zatáčce okruhu, Anthony Noghes, 158 km/h a nejnižší rychost 17 km/h ve vlásence Grand Hotel, která se během celého víkendu a prakticky v každém kole pohybovala v rozmezí 17 - 19 km/h.

Data FOMu zde ukazují rychlosti 88 a 46 km/h, informace FIA hovoří téměř shodně o rychlostech 88 a 45 km/h.

Gravitační přetížení (dosažená při brždění jsou odlišena záporným znaménkem), které na piloty během jízdy po městkém okruhu v monackém knížectví působí, se v některých pasážích s daty FOMu poměrně shodují, v jiných se naopak rozcházejí.