Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Tilke slibuje zajímavou Velkou cenu Koreje

Tilke slibuje zajímavou Velkou cenu Koreje

"Povrch bude velice, velice kluzký, protože je zbrusu nový."

Teprve nedávno položený povrch na okruhu pro Velkou cenu Koreje by se měl postarat o velice zajímavou místní premiéru Formule 1, neboť bude extrémně kluzký. Takový je názor architekta tratě v Jeongamu Hermanna Tilkeho.

Asfaltový povrch byl dokončen teprve před pár týdny a vzhledem k tomu, že vozy Formule 1 budou vůbec prvními, které na něm pojedou, nestačí se pro letošní ročník sjet vrchní vrstva, která je velice kluzká.

To je samozřejmě předmětem obav jezdců, které o tomto víkendu premiérová Velká cena Koreje čeká, diváci se ale právě z tohoto důvodu mohou těšit na napínavou podívanou.

Tilke v rozhovoru pro britský Autosport uvedl, že vývoj stavu povrchu během tohoto závodního víkendu bude ještě markantnější než v Monaku. Německý architekt ale popřel, že by hrozilo praskání asfaltového koberce.

"Jediný problém, který to způsobí, a podle mě to vlastně problém není, bude v oblasti přilnavosti," vysvětlil Tilke. "Nedostatek gripu by neměl být problém, protože tu máme nejlepší jezdce na světě. Navíc, podmínky budou pro všechny stejné. S praskáním ale problémy nebudou.

Myslím, že v pátek bude povrch tratě velice, velice kluzký, protože je zbrusu nový. To znamená, že dost možná uvidíme nějaké smyky. A nebude snadné najít správné nastavení pro sobotu a neděli, protože trať se bude hodně měnit.

To znamená, že někteří jezdci udělají při nastavování vozu špatné rozhodnutí, protože budou muset rychle hádat, co je správné udělat."

Tilke přiznal, že projekt okruhu v Koreji byl jeden z největších v jeho kariéře a v některých momentech dokonce pochyboval o tom, že bude stavba dokončena včas.

"Ne vždy jsem byl přesvědčen, musíte ale analyzovat problémy a pak s nimi něco dělat. Nesnažili jsme se jenom my, samozřejmě jsme pomohli, ale stavební firma a všichni místní pracovali tvrdě.

Protahy začaly už v samotném úvodu, protože půda je tu bahnitá a tak jsme ji museli nejprve vysušit. Trvalo dlouho, než voda zmizela, něco přes rok. Pak se půda musela zválcovat, takže bylo potřeba více a více času. A, samozřejmě, sezóna monzunů byla delší, než se čekalo. Takových záležitostí byla spousta."

Navzdory pozdnímu dokončení a schválení okruhu Tilke nemyslí, že by se během závodního víkendu objevily větší problémy s infrastrukturou.

"Ty hlavní systémy budou fungovat dobře, ale možná se tu a tam objeví něco, co fungovat nebude. A protože trať není vyzkoušená, protože byla dokončena tak pozdě, možná se také dočkáme několika překvapení. Ale všechny hlavní věci budou v pořádku."