Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Martin Whitmarsh zřejmě zůstane šéfem FOTA

Martin Whitmarsh zřejmě zůstane šéfem FOTA

Oficiální oznámení by mělo přijít na začátku příštího roku.

Šéf týmu McLaren Martin Whitmarsh zřejmě zůstane v čele Asociace týmů Formule 1 (FOTA) i v roce 2011. Podle Autosportu přijde oficiální oznámení v novém roce.

Whitmarsh převzal roli předsedy od Lucy di Montezemola z Ferrari na konci loňského roku. Předsedové by se přitom měli vždy po roce střídat.

Během letošního roku se objevily spekulace o tom, že by při další volbě předsedy mohli Whitmarshe nahradit buď šéf týmu Mercedes GP Ross Brawn, Christian Horner z Red Bullu či Adam Parr z Williamsu.

Nicméně FOTA letos zaznamenala velký pokrok, včetně schválení přepracované Dohody o omezení zdrojů (Resource Restriction Agreement), která má v budoucnu pomoci snížit náklady. Při setkání šéfů týmů minulý týden bylo z atmosféry patrné, že nejlepší by bylo, aby v čele zůstal Whitmarsh, protože současná organizace funguje dobře.

Dalším faktorem, který hraje Whitmarshovi do karet, je, že Ross Brawn, podle většiny favorit na Whitmarshovo místo, neměl zájem ujmout se předsednictví.

Když byl v září Brawn Autosportem dotázán na možnost, že by se stal předsedou, řekl: "Užil jsem si své dva roky v čele technické skupiny a myslím, že je to pro každého dost. Každý chceme tomu byznysu, ze kterého jsme všichni získali tolik dobrého, dát něco na oplátku, takže to rozhodně není jen moje osobní ambice.

Jako všichni týmoví šéfové máme ještě i každodenní práci, stejně jako další věci, ale víme, jak důležité to pro tento byznys je mít organizaci jako FOTA a já smekám před Lucou di Montezemolem a nyní Martinem Whitmarshem za to, že udávají FOTA směr, jaký od svého předsedy potřebuje.

Myslím, že existuje teoretická možnost, že by Martin mohl pokračovat, s čímž bych byl velmi spokojen. Musíme o tom ale jednat a uvidíme. Předsednictví ale není to, po čem já toužím."

FOTA očekává, že znovuzvolení Whitmarshe v roli předsedy, stejně jako strukturu svých sportovních, obchodních a technických pracovních skupin, oznámí v prvních týdnech roku 2011.