Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Rozpadne se FOTA?

Rozpadne se FOTA?

FOTA by se mohla rozpadnout již koncem února.

S informací, že organizace týmů Formule 1 - FOTA, by se mohla koncem února definitivně rozpadnout, přišel britský Telegraph.

FOTA byla zřízena v roce 2008 a jejím prvním úkolem bylo sjednotit týmy a zastupovat jejich společné zájmy při jednáních s FOM a FIA. V současnosti už ale FOTA sdružuje pouze 7 z 11 týmů. Vně organizace zůstávají Red Bull, Toro Rosso, Ferrari a Sauber.

Organizací momentálně zmítá hned několik problémů. Tím nejpalčivějším je prázdná kasa organizace, která již nemá prostředky na své fungování. Přestože týmy šetří, kde se dá, bude neochota týmů přispět na fungování organizace spíše následkem než příčinou problémů.

Náladu některých týmů popsal Bob Fearnley z týmu Force India: "Je to prohraný boj. Už se nemůžeme vrátit tam, kde jsme byli v minulosti. Bohužel, o příležitost pracovat společně jsme přišli. A to je asi všechno."

Střední a malé týmy si od FOTA slibovaly hlavně spolupráci na snižování nákladů, nutných k soutěžení ve Formuli 1. Tuto roli však FOTA nedokázala splnit.

Dalším problém je nepřízeň Bernieho Ecclestona vůči této organizaci. Ten spolu s Jeanem Todtem a nejsilnějšími týmy vytvořil alternativní organizaci - Komisi formule 1, v níž zasedá 6 zástupců FIA, 6 zástupců FOTA a po jednom zástupci mají týmy Red Bull, Ferrari, Mercedes, McLaren, Lotus a Williams. FOTA se tak stává jaksi nadbytečnou a bez podpory dvou nejúspěšnějších týmů posledních let, Red Bullu a Ferrari, nutně její vážnost klesá.

Celou situaci FOTA ještě zhoršuje odchod jejího dosavadního předsedu, Martina Whitmarshe. Ten, ačkoli je oficiálně stále zaměstnancem McLarenu, se od návratu Rona Dennise na čelo McLarenu, do dění v F1 nezapojuje. Předpokládá se, že by jeho křeslo ve FOTA mohl zaujmout Eric Boullier. Ten se ale soustředí na své povinnosti v týmu McLaren a o předsednictví ve FOTA zatím neprojevil zájem. A FOTA si ani není schopna zvolit nového předsedu z jiné stáje, ani si není jistá, jestli ještě nějakého předsedu vůbec bude potřebovat.

Podle Telegraphu si členské týmy FOTA ještě vyhradily čas do konce měsíce, aby se rozhodly, zda pro ně ještě účast v této organizaci má nějaký smysl.

"Mohu potvrdit, že zástupci týmů se setkali a diskutovali o tom, jak by se dala FOTA restrukturalizovat tak, aby mohla pokračovat ve své činnosti a řešili i otázku zapojení týmů, které nejsou členy této organizace. Ty také profitují z činnosti FOTA, přestože už nejsou jejími členy." uvedl Oliver Weingarten, generální tajemník FOTA.