Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FOTA je stále jednotná a silná, říká Whitmarsh

FOTA je stále jednotná a silná, říká Whitmarsh

Šéf McLarenu odmítá, že by organizace zvýhodňovala silné týmy.

Asociace týmů Formule 1 zůstává ve svých snahách vylepšit sport jednotná a silná, navzdory náznakům, že někteří její členové porušují dohodu o omezení nákladů a získávají tak výhodu nad malými týmy.

Takový je názor jejího předsedy a šéfa týmu McLaren Martina Whitmarshe, který objasnil, že pravou příčinou nedávného odchodu týmu HRT z asociace bylo jeho neplacení členského příspěvku.

HRT tento týden potvrdilo svůj odchod z organizace, přičemž prohlásilo, že jeho členství pro něj nemá žádný přínos a obvinilo FOTU z toho, že zvýhodňuje větší týmy.

Whitmarsh k odchodu HRT řekl: "HRT nedokázalo splnil své závazky ohledně členského poplatku. O to tu jde.

Četl jsem zprávy v médiích, že někteří zaměstnanci HRT tvrdili, že FOTA znevýhodňuje malé týmy. S tím bych si dovolil nesouhlasit a upozornit čtenáře na komentáře, které tento týden učinil Tony Fernandes, sám z malého týmu, a které jsou jasným potvrzením důležitosti a váhy členství ve FOTA."

Fernandes, šéf Teamu Lotus, po odchodu HRT na svůj Twitter napsal, že plně stojí za FOTA.

"S postupem času si myslím, že FOTA má a nadále bude mít velice důležitou roli a důležitém a stále pokračujícím procesu, který má uchovat náš sport bezpečným, smysluplným, snesitelným směrem k životnímu prostředí, atraktivním jak pro tradiční, tak pro nová média a, co je nejdůležitější, vstřícným k fanouškům," napsal Fernandes.

"Co víc, pevně věřím tomu, že uspějeme v dosahování těchto cílů, zatímco budeme spolupracovat s FOM a FIA, které tyto ambice sdílí.

Formule 1 skutečně je skvělým sportem a všichni členové FOTA jsou více než schopní podřídit své vzájemné soupeření se svojí společnou touhou vidět Formuli 1 vzkvétat."

Whtimarsh byl v názoru, že FOTA může posouvat Formuli 1 vpřed, podpořen také šéfem týmu Lotus-Renault Ericem Boullierem, který tvrdí, že nesrovnalosti ohledně Dohody o omezení nákladů (Resource Restriction Agreement) se povede vyřešit.

"FOTA s tím má těžkou práci, Martin nás rozhodně velice podporuje a my podporujeme myšlenku tohoto konceptu," řekl Boullier.

"Stále je tu určitý odpor a my musíme zjistit proč, ale podepsali jsme dohodu, která je závazná. Jen se zkrátka musíme dostat na konec toho procesu."

Na otázku, zda má také podezření, že některé týmy v roce 2010 Dohodu o omezení nákladů porušily, Boullier řekl: "My jsme vždy respektovali omezení hranice RRA, která byla učiněna.

Ano, mám obavy, že někteří toto nerespektovali, ale věřím, že FOTA je schopna zjistit, zda byly nějaké problémy. Existuje samozřejmě systém pro kontrolu účtů, takže brzy budeme vědět, co je dobře a co je špatně."