Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Kartykejan nakonec doma nahradí Liuzziho

Kartykejan nakonec doma nahradí Liuzziho

HRT dá v premiérové Velké ceně Indie šanci domácímu jezdci.

Vitantonio Liuzzi bude nakonec tím jezdcem týmu Hispania Racing, který uvolní své místo Narajnu Kartykejanovi pro premiérovou Velkou cenu Indie.

HRT již před nějakou dobou potvrdilo, že pro závod na novém okruhu Buddh nedaleko Nového Dillí posadí do kokpitu svého vozu právě domácího Kartykejana, dosud se však mělo za to, že Kartykejan vystřídá Daniela Ricciarda, který místo něj u týmu závodí od velké ceny na Silverstonu. Tým však oznámil, že nový závod vynechá Liuzzi.

Čtyřiatřicetiletý Kartykejan přitom od Velké ceny Singapuru pravidelně dostával příležitost v pátečních volných trénincích, aby se na svůj návrat do závodu připravil.

"Jet před domácím publikem je zážitek, který se naskytne jednou za život a já se cítím neuvěřitelně šťastný," řekl Kartykejan.

"Bude to neskutečný zážitek. Už tak je kolem té velké ceny velký boom a já jsem si jistý, že to bude výrazný úspěch. Samozřejmě budu závodit tvrdě a pokusím se vybojovat dobrý výsledek jak pro sebe, tak pro tým."

Kartykejan zároveň doufá, že se zapíše do dějin indického motorsportu a bude motivací pro řadu mladých talentovaných krajanů, kteří by se v budoucnosti chtěli stát piloty Formule 1.

"Dostat se do Formule 1 v době, kdy se to povedlo mně, byl vážně náročný úkol a pomyšlení na to být schopen startovat v premiérové Velké ceně Indie bylo nulové. Jenže je to tady a já budu na startu."

Šéf týmu HRT Colin Kolles dodal, že Kartykejan pojede pouze v Indii, přesto však jeho přítomnost znamená, že si tým bude připadat jako doma.

"Přestože to není nejpopulárnější sport v Indii, nadšení kolem velké ceny naznačuje, že to bude velice populární podnik," řekl Kolles.

"A pro HRT je ještě o to více jedinečný. Jelikož máme Narajna Kartykejana, vůbec prvního indického pilota Formule 1 v historii, a společnost Tata, je to jako domácí závod.

Narajn je talentovaný jezdec a my jsme hrdí na to, že s ním půjdeme touto cestou. Požádal jsem Tonia Liuzziho, aby pro Velkou cenu Indie uvolnil místo, a musím mu poděkovat za jeho profesionální přístup a postoj."