Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Prodromou se přidá k McLarenu už v září

Prodromou se přidá k McLarenu už v září

Ve Wokingu ho čeká práce na MP4-30.

Sezóna 2014 se nevyvíjí podle představ McLarenu a navzdory odvážným vyjádřením Rona Dennise o rychlém návratu k vítězstvím je momentálně nejslabším týmem s motory Mercedes. I s těmi se však na konci sezóny rozloučí a spojí síly s automobilkou Honda. Staronový šéf McLarenu Ron Dennis ale věří, že příští rok dostanou od japonské automobilky konkurenceschopnou pohonnou jednotku a postaví i aerodynamicky efektivnější vůz. K tomu přispěje i Petr Prodromou, který k McLarenu přestupuje z Red Bullu.

Prodromou měl původně začít ve Wokingu pracovat až počátkem příštího roku, avšak podle nejnovějších zpráv se k týmu připojí již v září. Jeho předčasné uvolnění ze smlouvy z Red Bullem by mělo být součástí dohody týkající se dalšího z blízkých spolupracovníků Adriana Neweyho, Dana Fallowse.

I Fallows chtěl vystoupit z Neweyho stínu a své kvality ukázat jako jeden z hlavních aerodynamiků McLarenu. Z Red Bull Racingu se však příští rok stáhne i Newey a tak Fallows zařadil zpátečku a navzdory ještě čerstvé smlouvě s McLarenem podepsal opět i Red Bullu.

Woking okamžitě pohrozil soudním sporem, nakonec se však s Red Bullem dohodl mimosoudně a dřívější ukončení nucené dovolené Petera Prodromoua bude jednou z dohodnutých kompenzací. Red Bull však neměl moc na výběr, potřebuje si v týmu udržet co nejvíce Neweyho žáků a zabránit rozkladu svého aerodynamického oddělení.

"Velkým krok uděláme v září, když se k nám připojí Peter Prodromou", řekl během jednoho z rozhovorů Ron Dennis. "Výrazně posílí náš tým aerodynamiků a jeho práce se projeví okamžitě, takže o vůz pro sezonu 2015 se v tomto ohledu neobávám."

Končí tedy McLaren se snahami zachránit současnou sezónu?

"Nemíníme tuto sezónu odepsat. Naopak, budeme bojovat až do poslední velké ceny, taková je totiž povaha tohoto týmu. Nevzdáváme se. Také se zdá, že (technické) předpisy zůstanou pár let téměř beze změny, takže ani nemáme možnost jednoduše stopnout vývoj. Jedinou možností je s vývojem nepřestávat a začít dotahovat soupeře."