Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Lotterer překvapuje: Vůz LMP1 je v zatáčkách lepší

Lotterer překvapuje: Vůz LMP1 je v zatáčkách lepší

Zkušený jezdec porovnal prototyp Le Mans a vůz F1.

32 letý André Lotterer je trojnásobným vítězem 24 hodinovky Le Mans a bývalý šampion Vytrvalostního mistrovství světa a dnes dostal příležitost vyzkoušet si okruh ve Spa-Francorchamps také v monopostu Formule 1. Zkušený Němec překvapil porovnáním vozů obou sérii. Zaskočila ho síla motoru, ale v zatáčkách se jeho vůz nechoval tak dobře jako Audi R18 e-tron Quattro, se kterým v Belgii závodil v květnu.

"Vozy F1 jsou mnohem výkonnější", řekl pro Sky Sports Lotterer. "Bylo by super, kdyby i vozy LMP1 měly tak silné motory. Ale v zatáčkách je to naopak. Vůz LMP1 používá pneumatiky Michelin, které jsou o trochu lepší, můžeme na ně více zatlačit a vydrží kolem 700 kilometrů. Také má víc přítlaku, takže si můžeme v zatáčkách dovolit více než F1. I pro mě to bylo velkým překvapením. Náš monopost je ale na téhle trati nastaven tak, aby generoval o něco nižší úroveň přítlaku, takže na jiných tratích je to možná lepší."

Třeba ale říci že Audi, se kterým Lotterer jezdí ve vytrvalostních závodech, je špičkové auto své kategorie, které v hodnocení výrobců momentálně ztrácí pouze 1 bod na první Toyotu a Lotterer s ním letos vyhrál 24 hodin Le Mans. Caterham CT05 je oproti tomu pravděpodobně nejhorším strojem Mistrovství světa Formule 1 a Lotterer v něm dnes ve 2. tréninku za nejrychlejším Hamiltonem zaostal o téměř 5 sekund.