Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Susie Wolff: Závodní sedačka mimo dosah

Susie Wolff: Závodní sedačka mimo dosah

Motorsport beztak nikdy nebude jen o talentu.

Susie Wolff je testovací jezdkyní Williamsu od roku 2012 a během posledních dvou let fanoušky nejednou ujistila, že jejím cílem je závodní sedačka. Nyní však 32letá pilotka cítí, že je od svého cíle velmi daleko.

Skotsku zítra uvidíme jezdit v prvním tréninku před Velkou cenou Španělska a pak opět převezme místo v garáži, odkud bude sledovat závodní jezdce Felipe Massu a Valtteriho Bottase. První zkušenost s FW37 získala již během předsezónních testů a Williams ji nechá jezdit také příští týden v rámci prvního sezónního testu. Těžko to však už může považovat za přípravu na co i jen příležitostnou účast ve velké ceně, jelikož Williams po odchodu Felipe Nasra přidělil post rezervního jezdce Adrianu Sutilovi.

"Mám rychlost, ukazuji své schopnosti, jsem ve velmi konkurenceschopném týmu, jezdím ve voze schopném získávat pódia," řekla Wolff agentuře Reuters. "Cítím, že jsem velmi, velmi blízko (splnění svého cíle), ale zároveň strašně daleko. Když oznámili, že náhradníkem bude Sutil, byl to od nich jasný signál: "Ano, jsi blízko, ale zároveň stále strašně daleko."

Kromě Sutila a nedůvěry týmu má Wolff i další velký problém. Mezinárodní automobilová federace již odsouhlasila změnu podmínek udělení superlicence, bez které se nebude moci ukázat ani jen v pátečních trénincích. Dosud stačilo, aby tým jezdce nechal odjet dostatečný počet kilometrů v testech a pokud nic obzvlášť nepokazil, měl nárok na udělení licence. Od příštího roku však bude třeba mít i úspěchy v nižších sériích a ty Wolff nemá.

"Najít peníze na přechod všemi těmi sériemi, dostat se do správných týmů a zvítězit v těchto sériích, to je náročné pro každého jezdce bez ohledu na pohlaví. Doufám, že pravidla budou upravena a vylepšena… Můžete to milovat nebo nenávidět, ale motorsport není jen o čistém talentu. Nikdy nebyl a nikdy nebude."