Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Zvláštní situace kolem Lotusu bez pneumatik

Zvláštní situace kolem Lotusu bez pneumatik

Pirelli nedostalo peníze, k dohodě došlo hodinu před tréninkem.

Pastor Maldonado absolvoval v prvním tréninku jenom 9 kol a Jolyon Palmer dokonce pouze 4. Náhradník Lotusu se nedostal ani k jednomu rychlému kolu a Maldonadovo nejrychlejší kolo bylo o téměř 3 a půl sekundy pomalejší, než nejlepší čas Lewise Hamiltona. Překvapením je, že jezdce Lotusu, šestého týmu aktuálního pořadí Poháru konstruktérů, zdržel nedostatek pneumatik. Přitom ještě ráno hrozilo, že vůbec nebude mít na čem jezdit.

Potvrzené informace několika zahraničních webů odhalují, že Pirelli již ztratilo trpělivost s meškajícími platbami a Lotusu oznámilo, že další pneumatiky již na dluh prostě nedostane. Situace se vyřešila až 50 minut před zahájením prvního tréninku, kdy byli členové týmu vidění při převzetí pneumatik od Pirelli. Tým obvinil ze způsobení problému pomalý bankovní systém a tvrdil, že už je vše vyřešeno.

Federico Gastaldi, zástupce šéfa týmu Lotus F1: "Chválabohu, už je vše OK. Pojedeme, nebude žádný problém."

Paul Hembery, sportovní šéf Pirelli: "Budou v P1. Všechno už je v pořádku."

První trénink však přesto nakonec z pohledu Lotusu neproběhl standardně. Ani jeden z jezdců se nezúčastnil první půl hodiny tréninku, kdy týmy využívají speciální bonusovou sadu. Ta má týmy a jezdce pouze motivovat, aby se na trati ukázali co nejdříve a vyčistili a pogumovali trať před zbytkem víkendu.

Kromě instalačních kol jsme jakžtakž rychlé časy viděli pouze od Pastora Maldonada, i to až těsně před ukončením tréninku, což by mohlo svědčit o šetření pneumatik před odpoledním tréninkem. Stáj vlastněna investiční spolčeností Genii však velmi malé množství získaných kilometrů vysvětlila tím, že pneumatiky se v zahřívacích dečkách během první půlhodiny tréninku nestihly dostat na správnou teplotu.

Víme přitom, že neplacení závazků ze strany Lotusu se už dostalo i před soud. V čele žaloby podané před VC Velké Británie stál dodavatel součástek převodovky, společnost Xtrac.