Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Tost: Toro Rosso na cestě za pátou příčkou PK

Tost: Toro Rosso na cestě za pátou příčkou PK

V cestě mu stojí hlavně nespolehlivost vozu.

Šéf Toro Rosso, Franz Tost, je po velké ceně Maďarska velmi spokojen s výkonem obou jezdců, líto mu je pouze poruchy vozu Carlose Sainze. Ambiciózní šéf ještě před sezónou stanovil svému týmu pevný cíl - získat a udržet páté místo v Poháru konstruktérů. Při čtyřech místech obsazených Mercedesem, Ferrari, Red Bullem a Williamsem a vzadu se trápícím McLarenem to je opravdu vysoký cíl, ale přitom zdá se dosažitelný.

Po čtvrtém místě Maxe Verstappena je tým na sedmém místě a na pátou Force Indii ztrácí pouze osm bodů. A mohlo to být ještě mnohem méně, kdyby do cíle dorazil i Sainzův monopost.

"V Budapešti to byl opět skvělý a mimořádně vzrušující závod a Scuderia Toro Rosso získala Maxově čtvrtým místem nejlepší výsledek za mnoho let," řekl Tost. "Max zajel fantastický závod a předvedl výborný výkon, zvládl pneumatiky a vše měl pod kontrolou. Bohužel, Carlosův vůz měl poruchu, za kterou může náš tým. Bez ní by nám také dovezl body.

Přiblížili jsme se k našim soupeřům a jsem přesvědčen, že můžeme splnit náš cíl, kterým je skončit sezónu na pátém místě Poháru konstruktérů."

Carlos Sainz však byl po závodě nespokojený nejen se spolehlivostí ale i se strategií zastávek v boxech.

"Dost mě zklamala naše strategie zastávek," prozradil po závodě Sainz. "Měl jsem dobrý start, ale zůstal jsem trčet za Williamsem. Žádal jsem tým, aby mě povolal co nejdříve, ale neposlouchali mě. Nevím proč. Max byl na zastávce dřív a to jezdil za mnou. McLaren udělal totéž s Fernandem (Alonsem). Pak jsem byl těsně za Fernandem, když mu jeho tým dal měkké pneumatiky a já jsem dostal středně-tvrdé. Přitom jsme věděli, že měkké jsou rychlejší. Takže máme dvě nebo tři věci na analýzu. Potřebujeme vědět, proč jsme neudělali správná rozhodnutí."

Sainz odstoupil už ze tří závodů v řadě a vždy byl na bodovaných pozicích. Pokud by Toro Rosso přesto dokázalo obsadit páté místo, byl by to nejlepší výsledek v historii tohoto týmu. Dokonce i v roce, kdy v jeho monopostu jezdil Sebastian Vettel, obsadilo až šesté místo.