Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Podle Sainze je nepřátelství s Verstappenem pouze fáma

Podle Sainze je nepřátelství s Verstappenem pouze fáma

Rivalita byla vždycky jenom na trati

Zmínil to už, když Red Bull místo něho vzal Pierra Gaslyho, a trvá na tom i jako budoucí jezdec McLarenu. Carlos Sainz svět ujišťuje, že s Maxem Verstappenem nejsou nepřátelé. Spíše naopak, u Toro Rosso spolu vycházeli lépe než většina týmových kolegů, ačkoli na trati při jejich bitvách létaly křidélka i kusy podlah.

"Je to jedna z nevysvětlitelných věcí padoku F1. Z nějakého důvodu si všichni myslí, že se s Maxem navzájem nenávidíme, přitom to absolutně není pravda," ujišťuje nás Sainz. "Když jsem na autogramiádě, mnoho fanoušků se mě ptá na Maxe a na náš vztah. Dokonce se mě na to ptají i přátelé.

Byl to zábavný rok (2015), na to můžete vzít jed. Vedle závodění jsme si užili spoustu legrace. Na trati jsme byli extrémně soutěživí. Věděli jsme, že bojujeme o své kariéry, o první zápis do životopisu, oba v nováčkovské sezoně. Ale vycházím s ním mnohem lépe, než si lidé myslí.

Není pochyb, že Max je jedním z nejtalentovanějších, ne-li nejtalentovanější jezdec, se kterým jsem v F1 bojoval. Líbilo se mi to, protože mě nutil posunout se na vyšší úroveň. V roce 2014 jsem si o sobě myslel, že jsem neuvěřitelně dobrý. Pak jsem přišel do F1 a byl jsem srovnáván s mladším, mimořádně talentovaným klukem. Musel jsem se ještě zlepšit, být větší profesionál, pracovat na sobě, na všem. Udělalo to ze mě lepšího jezdce.

Pak to byla velká rána (když Verstappena vzali do Red Bullu). Celý čas jsem si byl vědom, že Red Bull chce mít tento fenomén Max Verstappen ve svých službách co nejdříve. A nepochyboval jsem, že on si to zaslouží. Jenže zároveň jsem cítil, že i já si to zasloužím, protože jsem nebyl pomalejší a neprohrával jsem tolik, aby nás rozdělil takto čistý řez."


Sainz má nyní dvouletou smlouvu s McLarenem, což při pohledu na současný stav v Poháru konstruktérů není taková výhra jako angažmá u Red Bullu nebo v továrním Renaultu. Sainz vysvětluje, proč asi Red Bull nevzal jeho, když Daniel Ricciardo obsadil místo v Renaultu.

"Věděl jsem, že pravděpodobně vezmou Gaslyho, takže jsem rovnou začal pracovat na plánu B. Pravdou je, že ve chvíli, když jsem za sebou zavřel bránu Toro Rosso a šel k Renaultu, jsem věděl, že šance na přestup do Red Bullu klesá. Bylo to součásti mého rozhodnutí nezůstat čtvrtý rok u Toro Rosso. Chtěl jsem do Renaultu, protože ten o mě měl zájem. Věděl jsem, že když budu v Renaultu, tak u Red Bullu ztrácím body a možná nedostanu místo, pokud se po roce nebo dvou uvolní, protože z určitého úhlu pohledu jsem opustil rodinu."