Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sainz: Verstappen není zázračné dítě

Sainz: Verstappen není zázračné dítě

Jak se vyrovnává s bodovou ztrátou?

1. září oslavil Carlos Sainz 21. narozeniny a už má za sebou větší část své první sezóny v F1. Nikdo se ho však neptá, zda se na soutěžení v královně motorsportu necítí být ještě příliš mladý a nezkušený. Jak by také mohl, když jeho týmovým kolegou je 17letý Max Verstappen. Syn šampiona WRC to nemá jednoduché, obzvláště když s Verstappenem prohrává na body.

Carlosi, si 17 bodů za týmovým kolegou Maxem Verstappenem, který je taky nováček. Je to poměrně hodně bodů. Jak se s tím vyrovnáváš?

S vědomím, že to není moje chyba! (smích) Ale je to prostě tak. Mohl jsem mít stejné bodové konto, kdyby nebylo posledních pár závodů. Proč? Protože v Rakousku jsem byl devátý, v Silverstone devátý, v Maďarsku pátý a v Spa jsem měl startovat z desátého místa, takže jsem měl dobrou rychlost (Sainz ani jeden z těchto závodů nedokončil). Takže jsem mohl mít mnohem více bodů, než mám teď.

Nedokončil si pět závodů a Max čtyři. Je pro nováčky těžké, vyrovnat se s tím?

Lehké to není. Nováčci potřebují dokončovat závody a sbírat kilometry, aby se mohli učit. Takže není jednoduché potýkat se s tolika nedokončenými závody. Ale mám velké štěstí, že jsem se dostal do týmu, který má bohaté zkušenosti s prací s nováčky. I přes odstoupení jsem se hodně naučil a po dobré kvalifikaci je o něco jednodušší hodit za hlavu špatný závod. Tým samozřejmě také trápí nedokončené závody a ze všech sil hledá řešení. Franz (Tost, šéf týmu) není člověkem, který by se lehce smířil s předčasně ukončeným závodem!

Je těžké soutěžit se "zázračným dítětem"?

Tak on je "zázračné dítě", ale pouze pro tisk. Tým ho tak nevnímá a pro mě je prostě dalším týmovým kolegou. To je celé.

Takže se necítíš být pod tlakem? Nezdá se ti, že k němu tým přistupuje jinak než k tobě?

Ne, žádný tlak a tým k nám přistupuje stejně, o tom vůbec nepochybuji. To celé se zázračným dítětem je práce médií. Tým ani jednoho z nás neupřednostňuje a to je důležité, ne pozornost médií.

Do F1 ses dostal přes vítězství v závodech nižších sérií. Nyní si daleko od vítězství i pódiových umístění…

Jistě, pomalu zapomínám jaké to je stát na stupních vítězů a stříkat šampaňským. V roce 2014 jsem si pódií i šampaňského užíval plnými doušky, teď musím být realistou a brát to tak, že osmé místo je pro nás jako vítězství.

Si jezdcem Formule 1! Je to takové, jak sis představoval?

Je to ještě lepší. Vlastně jsem očekával, že budu pod mnohem větším tlakem, ale po první polovině sezóny tlak značně opadl, protože se mi podařilo dokázat, že si místo v F1 nepochybně zasloužím. Od té doby je můj život opět jednodušší. Začalo to už v Austrálii, když jsem se v mé první kvalifikaci dostal až do Q3. Pak to už šlo krok za krokem. Ukázal jsem, že nebyla hloupost vzít mě do týmu F1.

A zpoza tvého jména se pomalu vytrácí "mladší"…

Ano, to je nejdůležitější. (smích)