Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Francouzští jezdci reagují na návrat F1 do jejich vlasti

Francouzští jezdci reagují na návrat F1 do jejich vlasti

Končí velmi dlouhé čekání.

Formule 1 se v roce 2018 vrátí do Francie, z čeho mají radost všichni fanoušci, pro které jsou důležité tradice a propojení současného sportu s minulostí, vždyť první VC Francie se jela téměř půlstoletí před vznikem šampionátu F1, nechyběla v jeho první sezóně a až do roku 2008 nebyla v kalendáři pouze jednou, v roce 1955, roku tragické nehody v Le Mans. Ještě větší radost mají bývalí i současní francouzští jezdci.

Alain Prost, nejúspěšnější francouzský jezdec: "Je to obrovský projekt a úžasná zpráva pro francouzský motorsport, francouzský automobilový průmysl i turismus v regionu.

Jean Alesi, vítěz velké ceny: "Návrat Velké ceny Francie na Paul Ricard je jedna z nejlepších zpráv z motorsportu za dlouhou dobu. Vyvolává to mnoho vzpomínek, jsem nadšený. Určitě přijdu i s přáteli, abych si závod užil jako fanoušek."

Olivier Panis, momentálně poslední francouzský vítěz velké ceny: "Jsem hrdý a šťastný. Pro mě bylo závodění ve Francii vždycky výjimečnou událostí. Všichni budeme organizátora podporovat, aby byl podnik úspěšný."

Romain Grosjean, závodník původem ze Švýcarska, ale s dvojím občanstvím a závodící pod francouzskou vlajkou: "Lituji, že jsem nemohl být při oznámení této skvělé zprávy. Asi si dokážete představit, kolik emocí v nás, francouzských jezdcích, vyvolá jízda před našimi fanoušky. Okruh Paul Ricard je unikátní trať a už teď se těším na rok 2018 a první závod. Určitě se pokusím vyhrát mou první VC Francie!"

Esteban Ocon, který měl v den prozatím poslední VC Francie 11 let: "Jsem šťastný, že se Velká cena Francie vrací do kalendáře F1. Už se nemůžu dočkat závodění na Paul Ricard před francouzskými fanoušky."

Pierre Gasly, úřadující šampion GP2 a junior Red Bullu: "Dlouho jsme čekali na návrat VC Francie. Teď se to děje a lidé jsou nadšeni. Udělám vše pro to, abych v roce 2018 stál na startu a mohl se jí zúčastnit. Mám před sebou spoustu vzorů a už teď dávám své kariéře každý den všechno a i nadále budu veškerý čas a energii věnovat snaze dostat se do F1."

 

Organizátoři mezitím prozradili podrobnosti o smlouvě s FOM a o připravovaném závodu. Kontrakt je na 5 závodů počínaje sezónou 2018. Bernie Ecclestone jim přislíbil místo na konci srpna, kdy se obvykle jezdilo v belgickém Spa-Francorchamps. Paul Ricard je oblíbenou testovací tratí i proto, že má několik různě dlouhých a různě rychlých variant. Závod F1 se pojede na 5 861 metrů dlouhé verzi se severní šikanou rozdělující dlouhou rovinku Mistral.