Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Silverstone zváží ukončení kontraktu s F1

Silverstone zváží ukončení kontraktu s F1

Poplatky za velkou cenu začínají být neúnosné.

Majitel okruhu Silverstone letos zváží možnost využít jednu z klauzulí ve smlouvě s Formula One Management a vzdát se práva pořádat VC Velké Británie. O existenci klauzule se ví už déle. Píše se v ní, že Silverstone může smlouvu předčasně ukončit po sezoně 2019, rozhodnout se ale musí ještě před závodem sezóny 2017, aby měl Bernie Ecclestone dostatek času najít náhradu.

Vlastníkem okruhu je BRDC (Klub britských závodních jezdců) a britská média se dostala k dopisu jeho předsedy adresovanému ostatním členům, ve kterém se píše, že okruh má stále větší obavy z finančního dopadu závodu F1. Dopis byl odeslán před Vánocemi.

"Rada by ráda udržela BGP (VC Velké Británie) na Silverstone ještě mnoho let, ale pouze pokud to bude dávat smysl," napsal John Grant. "Musíme náš klub ochránit před potenciálním rizikem zruinování, k čemuž by stačilo pár špatných let. Bez změny v ekonomické rovnováze se dostaneme do bodu, ve kterém bude velký nepoměr mezi očekávaným přínosem a rizikem. Zkoumáme způsoby, jak tuto situaci vyřešit a jednou z možností, které rada zvažuje, je možnost oznámit ještě před BGP 2017 (jako je požadováno) úmysl využít klauzuli o zrušení smlouvy na BGP ke konci roku 2019. Nebude to snadné rozhodnutí a do poloviny roku zvážíme všechny důsledky."

O finančních problémech BRDC spojených s okruhem v Silverstone a VC Velké Británie se ví už déle. Klub se už okruh i s kontraktem na velkou cenu pokusil prodat automobilce Jaguar Land Rover, ale prodej stoplo konkurenční Porsche, které má platný kontrakt na exkluzivní promo jízdy. Navzdory dobré návštěvnosti tlačí BRDC ke stěně nevýhodná smlouva, kterou se podařilo vyjednat Ecclestonovi.

Podle Dereka Warwicka šly v posledních letech do zázemí okruhu investice ve výši přibližně 50 milionů britských liber (1 581 000 000 CZK), když se stavěla nová budova "Wing", měnil profil okruhu a dělali se další věci požadované Ecclestonem. Zároveň je ve smlouvě klauzule, podle níž BRDC za možnost uspořádat velkou cenu platí každý rok o 5 % vyšší cenu, než v předchozím roce. Smlouva byla uzavřena v roce 2009 a poplatek by měl tímhle závratným tempem růst 17 let. Zájem fanoušků přitom může prudce klesnout, pokud Lewis Hamilton nebude bojovat o mistrovský titul a nenahradí ho jiný jezdec z Británie nebo oblíbeného britského týmu.

Boss F1 se už nechal slyšet, že mu úmysl BRDC nedělá starosti. V Británii je mnoho závodních okruhů a minimálně dva by F1 rádi hostily místo Silverstone.

"Pokud budou chtít využít klauzuli o zrušení, tak s tím nebudeme moci nic dělat," řekl Ecclestone v rozhovoru pro ITV. "Kontaktovali nás dva jiné okruhy se zájmem o VC Velké Británie, takže nepochybuji, že závod bude pokračovat. Pokud je Silverstone znepokojeno, není to v našich rukou."

Samozřejmě, je tu také možnost, že se Bernie Ecclestone (nebo až jeho nástupce) a BRDC po zrušení současné smlouvy dohodnou na nové.