Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Změní F1 rozmístění startovních pozic?

Změní F1 rozmístění startovních pozic?

Může si to otestovat v e-sportu

Pat Symonds, bývalý technický ředitel Williamsu, nyní pracuje pod vedením Rosse Brawna na zlepšování různých aspektů formule 1. Během Entertainment & Energy-Efficient Motorsport Conference mluvil o využití stále populárnějšího e-sportu jako prostředí pro testování nápadů, které by si mohly najít cestu až do F1. Zároveň prozradil, že vedení F1 uvažuje o drastické změně rozmístění startovních pozic.

"Velmi rádi využijeme virtuálního prostředí k otestování některých pravidel. Poskytne nám to statistické údaje, dá příležitost vyzkoušet věci, které by se jinak simulovat nedaly. Dám vám příklad. Něco, o čem jsme přemýšleli loni. Rozmístění vozů na startovním roštu je již mnoho let pořád stejné. A víme, že jedním z našich problémů je, že dva nejrychlejší vozy postavíme dopředu. Ale nejen to, my je také oddělíme od ostatních.

Přitom tomu tak nebylo vždycky. Bylo období, během kterého startovaly dva vozy vedle sebe, a byla doba, a dokumentuje to i fotografie v naší londýnské zasedačce, myslím že z Monzy, kdy byla v první řadě čtyři auta. Co by se stalo, kdybychom to vrátili? Není to věc, která by se dala snadno simulovat. Ale můžeme jít za naší e-sportovní skupinou a říci: Kluci, změníme startovní rošt a dáme tak 20 závodů.

Nemusejí to být 300kilometrové závody, zajímají nás pouze první tři kola. A pak uvidíme, co se stane. Bude výsledkem mnohem více vzrušující první kolo, nebo hromadná kolize? Tím a také analýzou získaných statistických údajů získáme podstatné informace. Díky tomu budeme moci rozhodovat na základě faktů."

Jako opak současného procesu rozhodování na základě faktů Symonds připomněl faux pas, které je přičítáno jednomu nejmenovanému bývalému bossovi F1, který ho dokázal prosadit. Nápad ale údajně vyklíčil v hlavě Charlieho Whitinga, ředitele velkých cen F1. Jedná se o experiment s kvalifikací ze začátku roku 2016, díky kterému v přímých přenosech z počátku sezony často hrála prim prázdná trať. Změna přitom fanoušky zasáhla jako blesk z čistého nebe. Prostě se tak rozhodlo krátce před začátkem sezony ve snaze udělat něco pro zlepšení sledovanosti a šéfové týmů s tím souhlasili, protože to neznělo tak šíleně jako obracení startovního roštu.

"Někteří z vás si jistě vzpomenou na experiment před pár lety, když někdo, kdo teď už není v F1, rozhodl, že by bylo dobře změnit kvalifikační proceduru. Jen tak z rozmaru. Žádná simulace. Nic. Pár lidí s IQ blízkým dvoucifernému číslu se nad tím v rychlosti zamyslelo a rozhodlo o katastrofě. A že to byla katastrofa, o tom není pochyb. Ale tak se rozhodlo a tak se i stalo. Jak se něco takového vůbec mohlo stát? Už se to nesmí nikdy opakovat."