Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Force India je prý ve vážných finančních problémech

Force India je prý ve vážných finančních problémech

Novým majitelem by se mohl stát Michael Andretti

Renomovaný žurnalista Joe Saward se ve svém blogu na webu Motorsportweek rozepsal o situaci týmu Force India. Ten prý nemá pouze hluboko do kapsy, ale začíná se topit v dluzích.

"Vypadá to tak, že finanční situace se musí vyřešit velmi rychle, jestli se má vyhnout finančním i právním problémům," napsal Saward o týmu, který téměř celý vlastní indičtí podnikatelé Vidžaj Mallya a Subrata Roy. "Vlastníci teď nemají peníze na splácení dluhů v F1. Nejlepším možným scénářem je, že tým prodají i za méně peněz, než by chtěli. Nejhorším pak ten, že tito dva přivedou tým až na pokraj bankrotu, protože nikdo nezaplatí tolik, kolik by oni chtěli.

Věřitelé začínají být nervózní, a to včetně Mercedesu, kterému Force India dluží nezanedbatelnou částku, více než 20 milionů USD. Pokud nedojde k prodeji, tým se nevyhne insolvenčnímu řízení a až potom někdo přijde a bude nakupovat. To by bylo pro potenciálního zájemce levnější, ale pro F1 by to znamenalo negativní publicitu a pro věřitele pouze centy z každého dolaru."

Saward si v padoku Velké ceny Kanady všímal i Michaela Andrettiho, syna Maria Andrettiho a vlastníka týmu v americké sérii IndyCar. Obecně se předpokládá, že Andretti chce získat Fernanda Alonsa a také sponzora, který by si vzal na starost jeho plat. V Kanadě však kromě McLarenu a Liberty Media navštívil i tým Force India, a to v doprovodu prezidenta jeho společnosti a Pietera Rossiho, otce Alexandra Rossiho.