Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Massa byl prvním juniorem Ferrari

Massa byl prvním juniorem Ferrari

Měl smlouvu na osm let a nikomu to nesměl říct

Felipe Massa nás nechává nahlédnout do zákulisí dob už dávno minulých, kdy jeho kariéra profesionálního závodníka teprve začínala. Prozradil, že s Ferrari neměl jen tak nějakou dohodu, jak se v těch dobách předpokládalo. V podstatě se stal prvním juniorským jezdcem Ferrari mnoho let předtím, než byla založena jeho jezdecká akademie. Maranello ale nikdy nechtělo, aby široká veřejnost věděla, s kolika jezdci má předběžné písemné dohody, proto mladého Brazilce zavázalo mlčenlivostí.

"V ten rok jsem vyhrál italský i evropský šampionát (formule Renault 2.0), takže se najednou vyrojila spousta lidí, kteří mi chtěli dát podepsat nějaký kontrakt," vzpomíná Massa ve filmu Motorsport Heroes. "Ferrari mě pozvalo do Maranella. Tehdy jsem o tom nevěděl, ale od té doby sledovali každý můj krok. Testy, telemetrii, závody, prostě všechno.

Pak jednoho dne za mnou přišli a řekli, že mi nabízejí smlouvu. Budu juniorským jezdcem Ferrari, i když dosud nikdy žádného nemělo, ale že o tom nesmím nikomu říct, protože to bude tajemství. Takže jsem podepsal kontrakt s Ferrari na osm let a nikdo to nesměl vědět! Pouze moje rodina to věděla. Nebylo lehké s nikým o tom nemluvit.

Později jsem závodil za Sauber, který tehdy používal motory Ferrari. O dalších pár let mi zavolali, že si mě vybrali, abych v roce 2006 závodil za Ferrari. Tehdy se mi splnil sen."

Ferrari - Felipe Massa

První junior Scuderie. Foto: Ferrari

Zdroj: FORMULE.cz