Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Zemřel Max Mosley

Zemřel Max Mosley

Bývalý prezident FIA již není mezi námi

Jeden z nejsilnějších a nejvlivnějších mužů v motorsportu uplynulých desetiletí dnes zemřel ve věku 81 let. Brit Max Mosley byl prezidentem FIA od roku 1993 do roku 2009, ale byl i advokátem, amatérským závodníkem a v roce 1969 jedním ze čtyř zakladatelů, kteří dali týmu March Engineering jeho jméno ("M"osley, "A"lan "R"ees , "C"oaker a "H"erd). Spolu s Berniem Ecclestonem byli v čele Asociace konstruktérů formule 1 (FOCA), jenž se vzbouřila proti FISA, která tehdy jménem FIA řídila F1. Jako právník pak pomáhal sepsat první Concordskou dohodu.

Krátce po nastoupení do funkce prezidenta se musel vypořádat s tragickými nehodami Rolanda Ratzenbergera a Ayrtona Senny v Imole, po nichž přišel s celou řadu inovací, kterým dnešní jezdci vděčí za lepší bezpečnost nejen ve F1. Během dlouhé kariéry v čele FIA ​​se nevyhnul kontroverzím, jakými byly VC USA 2005, která se uskutečnila navzdory neúčasti většiny týmů, rekordní stomilionová pokuta pro McLaren v kauze Spygate nebo odhalení jeho intimního života, po kterém se rozhodl, že se již nebude pokoušet o znovuzvolení.

To všechno, a ještě více má být v dokumentárním filmu Mosley: It's Complicated, jehož natáčení začalo v roce 2020 a brzy by měl spatřit světlo světa.

"Je to jako přijít o někoho z rodiny, jako ztratit bratra," cituje BBC Sport Bernieho Ecclestonea. "Udělal mnoho dobrého pro motorsport, ale i pro celé odvětví. Věděl, jak lidi motivovat, aby stavěli bezpečné vozy."

"Je mi velmi líto, že Max Mosley navždy odešel," řekl Jean Todt, Mosleyho nástupce v křesle prezidenta FIA. "Byl velikánem F1 a motorsportu a jako prezident FIA udělal za 16 let neskutečně mnoho pro bezpečnost na trati i na silnicích."

Čest jeho památce. Foto: Ferrari

Zdroj: MotorsportWeek, BBC Sport, úvodní foto: FIA