Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Andretti už má náhradu za Günthera

Andretti už má náhradu za Günthera

Dennise doplní Askew

Pár dní před začátkem předsezonních testů ve Valencii oznámila stáj Andretti, kdo se stane v nadcházející sezoně formule E novým týmovým kolegou Jakea Dennise. Maximiliana Günthera, který zamířil k Nissanu, nahradí Oliver Askew. Pro amerického závodníka půjde v elektrickém šampionátu o premiérovou sezonu.

Askew je šampionem amerických juniorských formulových sérií U.S. F2000 (2017) a Indy Lights (2019). Na kontě má také vítězství z letošního ročníku závodu 24 hodin Daytona. Se stájí Riley Motorsports ovládl třídu LMP3. Svůj titul v Indy Lights získal s týmem Andretti, takže nevstupuje do neznámého prostředí. Letos se navíc u stáje představil také ve čtyřech podnicích amerického šampionátu sportovních vozů. V posledních dvou sezonách se Askew objevoval také v IndyCar. Loni dosáhl při závodě na oválu v Iowě dokonce na třetí místo.

Askew věří, že právě zkušenosti z městských závodů IndyCar by mu mohly ve formuli E pomoct: „Slyšel jsem jezdce z formule E, jak si stěžovali na příliš hrbolaté tratě. V Americe jsou ale z tohoto pohledu okruhy opravdu jedinečné. Každá zatáčka je odlišná, na trati jsou různé praskliny a hrboly. Takže doufám, že mi to pomůže. Také se moc těším na to, že budu cestovat a prohlédnu si svět. To je na tomto šampionátu opravdu jedinečné, podíváme se na několik skvělých míst. Už jsem viděl většinu záběrů z kokpitu ze Saudské Arábie. A ta trať vypadá zkrátka úžasně. Těším se, až si tu zazávodím,“ říká.

 Olivera Askewa čeká premiérová sezona ve formuli E. Foto: Andretti Autosport



Askew bude třetím Američanem, který se ve formuli E objeví. Jeho dva předchůdci také závodili za tým Andretti. Byli jimi syn majitele stáje Michaela Andrettiho Marco Andretti a také Scott Speed, kterého jsme v letech 2006 a 2007 mohli vídat mimo jiné i ve F1 u stáje Toro Rosso. Jak Andretti, tak Speed si formuli E vyzkoušeli v jejím premiérovém ročníku 2014/2015. Zatímco Andretti se objevil v Buenos Aires, Speed nastoupil v Miami, Long Beach, Monte Carlu a Berlíně. Při závodě v Miami se mu dokonce podařilo dojet na druhém místě.

V předchozích třech sezonách působil tým Andretti ve formuli E jako partner BMW pod názvem BMW i Andretti Motorsport. Během spolupráce s německou značkou dosáhla stáj mimo jiné i na všech svých sedm vítězství, které v šampionátu dosud získala. Na konci předchozí sezony BMW jakožto tovární tým formuli E opustilo. Stáj Andretti ale bude i v roce 2022 využívat jeho pohonné jednotky.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Andretti Autosport