Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Dva návraty na Silverstone

Dva návraty na Silverstone

Edgar už se cítí lépe, Chovanec dostane šanci u Charouze

Dva "staří známí" se tento víkend při čtvrtém podniku letošní sezony FIA F3 na Silverstone vrátí zpět do šampionátu. Jsou jimi Jonny Edgar a Zdeněk Chovanec. Zatímco Edgar po absenci v předchozích dvou podnicíh opět nastoupí za Trident po boku Romana Staňka a Zanea Maloneyho, Chovanec usedne do třetího vozu stáje Charouz Racing System. Toto auto nemá stálého jezdce od druhého podniku v Imole, před kterým tým opustil kvůli finančním problémům Ayrton Simmons.

Edgara jsme letos mohli vidět pouze při úvodním podniku sezony v Bahrajnu. Už tehdy ale bojoval s Crohnovou chorobou a přestože ho během víkendu omezovala únava a slabost, připsal si 13. a 11. místo. Poté se ovšem rozhodl svou kariéru přerušit do doby, než se opět začne cítit dobře. V Imole a Barceloně ho tak zastoupil Oliver Rasmussen, který díky sedmému místu v italském sprintu přispěl na konto Tridentu čtyřmi body.

"Po tom, co mi byla diagnostikována Crohnova choroba a já byl nějakou dobu nemocný, se to už nyní zlepšilo dostatečně na to, abych se mohl vrátit k závodění. Je spousta lidí, kterým bych rád poděkoval za to, že mi pomohli se vrátit. Kromě mých přátel a rodiny to jsou Dr. Helmut Marko a každý v Red Bullu a Trident Motorsportu, dále doktoři Phil Batty, Mike Davison a Ally Speight se svým týmem v nemocnici v Newcastlu. Děkuji také Samu Villageovi a Jeffu Thorpovi. Každý se mě snažil co nejvíce podpořit v uzdravování. Takové podpory si budu vždy vážit," říká Edgar ke svému návratu.

Zajímavostí je, že vystoupení v Silverstone bude Edgarovým prvním startem před domácími fanoušky v jeho formulové kariéře. Loni totiž Silverstone součástí kalendáře FIA F3 nebyl. V německém, italském a španělském šampionátu F4, kde působil Edgar dříve, na domácím okruhu nikdy nezávodil.

Jonny Edgar se na Silverstone vrátí do kokpitu. Foto: Trident


Pro Zdeňka Chovance sice půjde o první letošní vystoupení ve FIA F3, zkušenosti s touto sérií i s Charouz Racing Systemem už ale má. Loni se totiž zúčastnil závěrečných tří podniků. V nich ale dosáhl nejlépe na 20. místo a žádné body si nepřipsal.

Chovanec bude již šestým pilotem, který v letošní sezoně FIA F3 za Charouz Racing System nastoupí. Po boku Lászla Tótha a Francesca Pizziho se totiž už vystřídali kromě Ayrtona Simmonse také Lirim Zendeli a David Schumacher. U Schumachera je možné, že by se letos mohl u Charouze ještě ukázat. Před časem totiž nevyloučil, že by mohl odjet více závodů. Syn bývalého pilota F1 Ralfa Schumachera se ale letos soustředí zejména na působení v DTM, kvůli kterému nemůže v Silverstone závodit. Ze stejného důvodu chyběl i před zhruba měsícem v Barceloně.

Chovanec letos závodil v seriálu Boss GP. Jde o šampionát historických vozů. Každoročně závodí i na Masarykově okruhu v Brně, kam se letos v září podívá znovu. Chovanec zde účinkuje se starším monopostem série GP2 a po prvních třech podnicích vede klasifikaci třídy Formula.
Zdeněk Chovanec se vrací k Charouz Racing Systemu, nejspíše ale jen jednorázově. Foto: Charouz Racing System


Zajímavostí je, že pravidla umožňují každému z týmu nasadit během sezony pouze pět pilotů. Chovanec se ale nyní stane už šestým závodníkem, který nastoupí za Charouze. Výjimka může být udělena v případě, že zasáhne vyšší moc. Jestli byla Charouz Racing Systemu udělena výjimka nebo zda bude mít nasazení šestého jezdce pro tým nějaké následky, není jasné. Podrobnosti pro vás zjišťujeme.

Zdroj: FORMULE.cz, Formula Scout, úvodní foto: Trident