Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Edgar přerušuje kariéru, má Crohnovu chorobu

Edgar přerušuje kariéru, má Crohnovu chorobu

U Tridentu ho nahradí Rasmussen

V Bahrajnu vstoupil Jonny Edgar do své druhé sezony ve FIA F3. Její začátek se ovšem pilotovi Tridentu nevydařil. Zatímco ve sprintovém závodě skončil třináctý, v hlavním závodě z toho bylo jedenácté místo. Později ovšem prozradil, že po dlouhé zimní nemoci bojuje s fyzickou únavou a úbytkem dráhy, což se projevilo i na jeho výkonu v prvním závodním víkendu.

A nyní je jasné, že Edgarova kondice se jen tak nezlepší. Britskému juniorovi Red Bullu, který se v roce 2020 stal šampionem německé F4, totiž byla diagnostikována Crohnova choroba. Z tohoto důvodu musí na čas přerušit svou závodní kariéru.

"S rodinou jsme udělali jedno těžké rozhodnutí - nebudu pokračovat ve FIA F3, dokud se znovu nebudu cítit dobře. Nedávno mi našli Crohnovu chorobu a momentálně zkrátka nejsem schopen být v takové fyzické kondici, v jaké bych potřeboval být. Jakmile bude nasazena správná léčba, doufám, že budu opět v pořádku a ve formě. Do té doby ale tomu musím dát čas a upřednostnit své zdraví," oznámil Edgar.

Crohnova choroba je onemocnění trávícího traktu, které způsobuje zánětlivé procesy v různých částech trávící soustavy, zejména v oblasti spojení tenkého a tlustého střeva. Nejčastějšími příznaky této nemoci jsou bolesti břicha, dlouhotrvající průjem, ale i únava nebo úbytek hmotnosti, se kterými se Edgar podle svých slov potýká. Nemoc vzniká z neznámých příčin a proto na ní zatím neexistuje lék. Lékaři jsou ale schopni její příznaky potlačit nebo dokonce zmírnit její vývoj a člověk zasažený touto chorobou může vést plnohodnotný život.

Edgarovo místo u Tridentu zaujme Oliver Rasmussen, který se tak stane novým týmovým kolegou Zanea Maloneyho a Romana Staňka. Dán už ve FIA F3 závodil loni s týmem HWA Racelab, nezískal však ani bod.

Loni Oliver Rasmussen závodil ve FIA F3 za HWA Racelab, nyní usedne do monopostu Tridentu. Foto: HWA Racelab



Rasmussen uvádí, že se jedná o záskok na následujících pár podniků, z čehož lze usuzovat, že nejspíše neabsolvuje celý zbytek sezony. Kromě FIA F3 navíc letos závodí i v celé sezoně WEC a také ve vytrvalostních závodech amerického šampionátu IMSA. Již nyní je velmi nepravděpodobné, že by do monopostu FIA F3 usedl na Red Bull Ringu a v Monze. Zatímco rakouský závodní víkend koliduje se šestihodinovým závodem WEC v Monze, závody FIA F3 na tomto italském okruhu se kryjí se šestihodinovkou v japonském Fudži.

Zdroj: Formula Scout, Trident, Lékárna, úvodní foto: Trident