Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Dva návraty na Silverstone

Dva návraty na Silverstone

Edgar už se cítí lépe, Chovanec dostane šanci u Charouze

Dva "staří známí" se tento víkend při čtvrtém podniku letošní sezony FIA F3 na Silverstone vrátí zpět do šampionátu. Jsou jimi Jonny Edgar a Zdeněk Chovanec. Zatímco Edgar po absenci v předchozích dvou podnicíh opět nastoupí za Trident po boku Romana Staňka a Zanea Maloneyho, Chovanec usedne do třetího vozu stáje Charouz Racing System. Toto auto nemá stálého jezdce od druhého podniku v Imole, před kterým tým opustil kvůli finančním problémům Ayrton Simmons.

Edgara jsme letos mohli vidět pouze při úvodním podniku sezony v Bahrajnu. Už tehdy ale bojoval s Crohnovou chorobou a přestože ho během víkendu omezovala únava a slabost, připsal si 13. a 11. místo. Poté se ovšem rozhodl svou kariéru přerušit do doby, než se opět začne cítit dobře. V Imole a Barceloně ho tak zastoupil Oliver Rasmussen, který díky sedmému místu v italském sprintu přispěl na konto Tridentu čtyřmi body.

"Po tom, co mi byla diagnostikována Crohnova choroba a já byl nějakou dobu nemocný, se to už nyní zlepšilo dostatečně na to, abych se mohl vrátit k závodění. Je spousta lidí, kterým bych rád poděkoval za to, že mi pomohli se vrátit. Kromě mých přátel a rodiny to jsou Dr. Helmut Marko a každý v Red Bullu a Trident Motorsportu, dále doktoři Phil Batty, Mike Davison a Ally Speight se svým týmem v nemocnici v Newcastlu. Děkuji také Samu Villageovi a Jeffu Thorpovi. Každý se mě snažil co nejvíce podpořit v uzdravování. Takové podpory si budu vždy vážit," říká Edgar ke svému návratu.

Zajímavostí je, že vystoupení v Silverstone bude Edgarovým prvním startem před domácími fanoušky v jeho formulové kariéře. Loni totiž Silverstone součástí kalendáře FIA F3 nebyl. V německém, italském a španělském šampionátu F4, kde působil Edgar dříve, na domácím okruhu nikdy nezávodil.

Jonny Edgar se na Silverstone vrátí do kokpitu. Foto: Trident


Pro Zdeňka Chovance sice půjde o první letošní vystoupení ve FIA F3, zkušenosti s touto sérií i s Charouz Racing Systemem už ale má. Loni se totiž zúčastnil závěrečných tří podniků. V nich ale dosáhl nejlépe na 20. místo a žádné body si nepřipsal.

Chovanec bude již šestým pilotem, který v letošní sezoně FIA F3 za Charouz Racing System nastoupí. Po boku Lászla Tótha a Francesca Pizziho se totiž už vystřídali kromě Ayrtona Simmonse také Lirim Zendeli a David Schumacher. U Schumachera je možné, že by se letos mohl u Charouze ještě ukázat. Před časem totiž nevyloučil, že by mohl odjet více závodů. Syn bývalého pilota F1 Ralfa Schumachera se ale letos soustředí zejména na působení v DTM, kvůli kterému nemůže v Silverstone závodit. Ze stejného důvodu chyběl i před zhruba měsícem v Barceloně.

Chovanec letos závodil v seriálu Boss GP. Jde o šampionát historických vozů. Každoročně závodí i na Masarykově okruhu v Brně, kam se letos v září podívá znovu. Chovanec zde účinkuje se starším monopostem série GP2 a po prvních třech podnicích vede klasifikaci třídy Formula.
Zdeněk Chovanec se vrací k Charouz Racing Systemu, nejspíše ale jen jednorázově. Foto: Charouz Racing System


Zajímavostí je, že pravidla umožňují každému z týmu nasadit během sezony pouze pět pilotů. Chovanec se ale nyní stane už šestým závodníkem, který nastoupí za Charouze. Výjimka může být udělena v případě, že zasáhne vyšší moc. Jestli byla Charouz Racing Systemu udělena výjimka nebo zda bude mít nasazení šestého jezdce pro tým nějaké následky, není jasné. Podrobnosti pro vás zjišťujeme.

Zdroj: FORMULE.cz, Formula Scout, úvodní foto: Trident