Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Zendeli se vrací do F3

Zendeli se vrací do F3

V Barceloně pojede za Charouze

Lirim Zendeli se po loňském účinkování ve F2 jednorázově vrací do FIA F3. Při třetím podniku letošní sezony v Barceloně doplní v sestavě Lászla Tótha s Francescem Pizzim. Zendeli nahradí Davida Schumachera. Ten za tým nastoupil při druhém podniku v Imole jako náhrada za Ayrtona Simmonse, kterému údajně měly dojít finanční prostředky pro účast v šampionátu. V Barceloně Schumacher startovat nemůže, protože podnik koliduje s kláním DTM na Lausitzringu. Právě v německém seriálu syn bývalého pilota F1 Ralfa Schumachera letos působí.

„Mám velkou radost z toho, že se vracím zpátky. Musíme ale být realističtí. Neseděl jsem v monopostu asi deset měsíců a nebude to snadné, protože před kvalifikací odjedu jenom jeden 45 minut dlouhý trénink. Udělám ale, co bude v mých silách a pokusím se týmu pomoct co nejvíce. Nikdy nemůžete vyloučit, že dojde k nějakým překvapením, ale budeme se zkrátka soustředit na víkend a pokusíme se získat co nejlepší výsledek,“ říká Němec s albánskými a makedonskými kořeny.

Charouz Racing System není pro Zendeliho neznámým prostředím. Již v roce 2018 totiž závodil v německém šampionátu ADAC F4 za spojení právě Charouz Racing Systemu a US Racingu. V jeho barvách si dojel pro titul. S Charouzem se pro rok 2019 přesunul do FIA F3, kde se šesti body obsadil 18. místo.

Lirim Zendeli nepojede ve FIA F3 za Charouz Racing System poprvé. Foto: Charouz Racing System



Od roku 2020 už Zendeli součástí stáje nebyl. Odešel totiž k Tridentu a s ním zažil ve FIA F3 vydařenější sezonu. Dokázal vyhrát i jeden závod a celkově skončil osmý. Pro sezonu 2021 ho vytáhnul do F2 MP Motorsport. Pro nizozemskou stáj sice dokázal vybojovat 13 bodů, jeho působení u ní ale skončilo už dva podniky před koncem sezony, neboť závodníkovi došly peníze.

Kdo do třetího monopostu Charouz Racing Systemu usedne ve zbývajících podnicích letošní sezony, není jasné. Pokud ale má Ayrton Simmons potíže s nedostatkem finančních prostředků, můžeme jeho návrat považovat za hodně nepravděpodobný. Teoreticky by se mohl vrátit Schumacher, ale jen pro vybrané podniky. DTM totiž termínově koliduje i se závodními víkendy FIA F3 v Silverstone, Spa-Francorchamps a Monze. I Zendeli, který zatím pro letošní rok nesehnal stále angažmá, tak má šanci na další starty.

Zdroj: Formula Scout, FORMULE.cz, úvodní foto: Charouz Racing System