Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Piquet už nebude ve F2 pokračovat

Piquet už nebude ve F2 pokračovat

Nemá to pro něj smysl

V neděli Pedro Piquet zakončil v Bahrajnu svou první sezonu na scéně formule 2. V další sezoně už ho ale v tomto šampionátu vídat nebudeme. Vzhledem k důležitosti finančních prostředků pro něj totiž další pokračování v této sérii pozbývá smyslu.

„Mám potřebu vás informovat, že v roce 2021 už ve formuli 2 závodit nebudu. Chovám pro tento sport vášeň, během posledních tří let mi ale bylo umožněno pochopit jeho velikost, jeho ostatní stránky a také to, že abyste se dostali do formule 1, potřebujete finanční podporu. Jestliže tento sport sledujete, pravděpodobně jste to v posledních dvou letech mohli ve F2 vidět,“ uvedl syn trojnásobného mistra světa formule 1 Nélsona Piqueta na svém Instagramu.

„V roce 2019 nedostal šampion (Nyck de Vries – pozn. red.) možnost do formule 1 vstoupit, zatímco vicemistr (Nicholas Latifi – pozn. red.) díky své sponzorské podpoře ano. Letos se zase do formule 1 nedostal vicemistr (Callum Ilott – pozn. red.) a sedačku získal ten, jehož otec koupil polovinu týmu,“ naráží Piquet na příchod Nikity Mazepina do Haasu.

„Jak moc se tedy vyplatí tolik oddanosti a obětí, včetně toho, že riskujete svůj život, když pak můžete ztratit práci kvůli finanční nezávislosti? Klidně bych mohl ve formuli 2 odjet další dvě sezony v o něco lepších týmech a pokusit se dosáhnout na umístění v nejlepší trojici, což by ve skutečnosti byl jediný způsob, jak bych se mohl dostat do formule 1 a zůstat tam. Ale jenom proto, aby pak někdo přišel, koupil si vaše místo a všechna vaše práce a investice by šly do ztracena.

Zblízka jsem viděl, jak se to jezdcům stalo. A není pro ně příjemné. Možná se to jednoho dne změní, tento sport se stane dostupnějším a umožní vzestup talentu. Také naše měna je bohužel vůči euru znehodnocena, což výrazně znemožňuje velkým společnostem investovat sto padesát milionů reais, což je v přepočtu dvacet pět milionů eur, do Brazilce ve formuli 1. Netřeba zmiňovat, že ekonomika po pandemii trpí, v důsledku čehož se mění investiční priority.“

Spolupráce Pedra Piqueta a stáje Charouz Racing System už nebude pokračovat. Foto: Charouz Racing System

Během sezony 2020 Piquet ve formuli 2 závodil pro stáj Charouz Racing System. Na konto si připsal tři body a celkově obsadil dvacáté místo.

Zdroj: Motorsport Week, úvodní foto: Charouz Racing System