Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F2 absolvovala v Baku poslední virtuální bitvu

F2 absolvovala v Baku poslední virtuální bitvu

Zvítězili Piastri s Delétrazem

V ulicích ázerbájdžánského Baku se během neděle nepředstavila virtuálně pouze formule 1. Na programu bylo rovněž závěrečné e-sportové klání formule 2.

Byli to Oscar Piastri (Prema) s Louisem Delétrazem (Charouz Racing System), kteří si na své konto připsali vítězství. Zatímco první jmenovaný triumfoval v hlavním závodě, Švýcarovi hájícímu barvy stáje Antonína Charouze patřil sprint.

Piastri položil základy ke svému úspěchu již v kvalifikaci, v níž se mu podařilo zajet nejrychlejší čas. Na druhém místě skončil Lirim Zendeli (Trident) a třetí pozici obsadil Matteo Nannini (Carlin), synovec někdejšího pilota F1 a zároveň vítěze Velké ceny Japonska 1989 Alessandra Nanniniho.

V závodě Piastri, pro kterého se jednalo o premiérové vystoupení v tomto seriálu, ztratil vedoucí příčku pouze dočasně během zastávek v boxech. Jinak byl bezkonkurenční a cílem projel s náskokem větším než deset sekund na druhého Zendeliho.

Na třetím místě původně skončil Enzo Fittipaldi ze stáje HWA. Znovu ale byla udělena řada penalizací a jedním z potrestaných byl i Brazilec. Ten si během závodu připsal celkem třináct trestných sekund (nejprve tři sekundy za obdržení několika varování, poté pět s za překračování limitů tratě a na závěr dalších pět za neodpykání předchozí penalizace) a v konečných výsledcích se propadl na páté místo. Bronz tak nakonec připadl stájovému parťákovi Oscara Piastriho – Arthuru Leclercovi.

Na startovním roštu sprintového závodu došlo k otočení nejlepší osmičky z úvodní jízdy. První pozice tak připadla Jacku Aitkenovi (Campos). Ze druhé příčky vyrážel Britův týmový kolega Roberto Merhi a na třetí místo se postavil Guanju Žou (UNI-Virtuosi).

Po startu si Aitken první místo udržel. Za jeho zády ovšem došlo ke změně. Žou se totiž posunul na druhou pozici a Merhi putoval na třetí příčku.

Netrvalo ale dlouho a podoba čelních pozic se měnila. Aitken se totiž na výjezdu ze druhé zatáčky roztočil. Na jeho potíže doplatil i Žou, který ve snaze vyhnout se ubral a propadl se na třetí příčku. Přes Číňana se přehnali Merhi, který se stal novým lídrem, a Enaam Ahmed (Carlin).

Brzy byl Žou vystrnaděn z pódiových pozic úplně. Pokořil jej totiž Louis Delétraz, který v první jízdě obsadil dvanáctou příčku. Díky absenci Mattea Nanniniho ovšem do sprintu mohl vyrážet z nepatrně lepší pozice – jedenácté.

Tažení švýcarského závodníka ale posunem na třetí příčku neskončilo. V nájezdu do druhého kola totiž uzmul stříbrnou pozici Ahmedovi a poté se vydal nahánět vedoucího Merhiho. Španělův skalp si nakonec připsal na cílové rovince závěrečného okruhu a po svém prvenství v monackém hlavním závodě zaznamenal ve virtuální formuli 2 druhý triumf.

Při bitvě Delétraze s Merhim došlo mezi oběma ke kontaktu, po kterém šel pilot Camposu do hodin. Další pozice již ale neztratil a do cíle dotancoval na druhé příčce. Třetí místo nakonec obsadil Žou.

Svou cestu za vítězstvím zahajoval ve sprintu Louis Delétraz z 11. místa. Foto: Charouz Racing System

Z nejúspěšnější trojice prvního víkendového závodu tentokrát dopadl nejlépe Leclerc, který skončil sedmý. Vítěz hlavního klání Piastri byl klasifikován jako devátý a Zendeli obsadil 16. příčku.

zdroj: FORMULE.cz