Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Piastrimu se letos podařilo zapracovat na slabinách z předchozích dvou let

Piastrimu se letos podařilo zapracovat na slabinách z předchozích dvou let

Titul ve F2 je jeho největším úspěchem

V Abú Zabí se o víkendu nerozhodlo pouze o novém šampionovi F1. Rozhodovalo se totiž i ve F2. Zde si už po prvním sprintu zajistil titul Oscar Piastri. Australanovi se podařilo zvítězit již při své premiérové sezoně v této sérii a na seznamu šampionů doplnil Charlese Leclerca (2017), George Russella (2018), Nycka de Vriese (2019) a Micka Schumachera (2020).

Radost z titulu nezažívá Piastri během své formulové kariéry poprvé. Slavil totiž i v předchozích dvou sezonách. Nejprve se stal v roce 2019 šampionem Eurocupu formule Renault se stájí R-ace GP a loni vyhrál FIA F3, tentokrát už v barvách Premy. Letošní titul ale Piastri považuje za svůj dosud největší úspěch. Podle svých slov se mu totiž podařilo zlepšit v oblastech, ve kterých se v uplynulých dvou letech trápil.

"V Eurocupu jsem měl dobré tempo, ale trochu mi chyběla konzistence a také jsem udělal pár chyb. Ve F3 mi zase chyběla rychlost, zvláště pak při jízdě na jedno kolo. Vyrovnanost mých výkonů to ale zachránila a umožnila mi zůstat silným i v těžkých momentech. Loni jsme měli spoustu problémů. Myslím si, že letošek byl perfektní kombinací předchozích dvou let. Zatím šlo o moje nejdominantnější vítězství. Formule 2 byla pro mě rozhodně nejlepší," prozradil dvacetiletý rodák z Melbourne.

 Oscar Piastri se stal v Abú Zabí novým šampionem F2. Foto: Prema



Piastri se sice stal šampionem, na rozdíl od jednoho ze svých největších soupeřů v boji o titul Guanju Žoua se mu ale závodní sedačku pro nadcházející sezonu F1 sehnat nepodařilo a musel tak vzít zavděk pozicí rezervního pilota stáje Alpine. S francouzským týmem pravděpodobně zasáhne i do volných tréninků a bude se připravovat na vstup do F1 v roce 2023, který je jeho cílem. Do F2 se kvůli zisku titulu už vrátit nemůže a ani v jiném šampionátu ho žádný závodní program s největší pravděpodobností nečeká.

Stáj Prema tak bude muset do nové sezony F2 vstoupit se zcela novou jezdeckou sestavou. Kromě Piastriho totiž nebude u italského týmu pokračovat ani jeho týmový kolega Robert Švarcman, který svůj odchod ze šampionátu oznámil už před začátkem víkendu v Abú Zabí. Jako jeden z horkých kandidátů na sedačku se nabízí Dennis Hauger. Norský pilot letos vybojoval s Premou titul ve FIA F3.

Zdroj: Formula Scout, úvodní foto: FIA Formula 2