Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Žou bude závodit za Alfa Romeo

Žou bude závodit za Alfa Romeo

Poslední místo obsazeno.

Tým Alfa Romeo dnes potvrdil, že od příštího roku za něj bude závodit Guanju Žou. O příchodu čínského závodníka se šeptalo už měsíce. Aktuálně je druhý v pořadí šampionátu F2 a spolu s ním Alfa pravděpodobně získá i sponzory z nejlidnatější země a druhé největší ekonomiky na světě.

V průběhu roku jsme se již dozvěděli o ukončení kariéry Kimiho Räikkönena a příchodu Valtteriho Bottase. Žou tedy na palubě nahradí Antonia Giovinazziho, který nemá šanci dostat se na starty velkých cen sezony 2022, jelikož tímto se obsadilo poslední volné místo v posledním týmu s dosud neoznámenou jezdeckou sestavou.

O vrcholu motorsportu jsem snil od raného dětství a teď se mi tento sen splní,“ těší se Žou. „Považuji za privilegium, že svou kariéru ve F1 budu moci začít s ikonickým týmem, který už v minulosti do F1 přivedl nejednoho talentovaného jezdce.

Žou byl členem Jezdecké akademie Ferrari, odkud se ale přesunul do juniorského programu Alpine. Ten nyní také opouští, aby se mohl zavázat týmu Alfa Romeo. Smlouva by měla být na jeden rok, ale s opcí na minimálně jeden další.

Bude prvním Číňanem na startu velké ceny, ale Čína si na jeho první domácí závod bude muset počkat, jelikož pořadatel závodu F1 na Mezinárodním okruhu v Šanghaji v předstihu zrušil i závod sezony 2022 z důvodu přetrvávající pandemie Covid-19. Kromě přivítání v týmu se mu přesto dostalo i oficiálního přivítání ve sportu ze strany generálního ředitele F1, Stefana Domenicaliho, jenž se prý raduje spolu s miliony čínských fanoušků.

Nová posila týmu Alfa Romeo. Foto: Alfa Romeo

Alpine v juniorském programu "zbyl“ Oscar Piastri, aktuálně vedoucí jezdec pořadí šampionátu F2, který dnes dostal místo testovacího jezdce týmu Alpine F1.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Virtuosi