Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Bottas a Čou zůstávají v Alfě Romeo

Bottas a Čou zůstávají v Alfě Romeo

Tým teď potřebuje stabilitu.

Zatímco potvrzení setrvání zkušeného Fina Valtteriho Bottase v týmu Alfa Romeo bylo spíše formalitou, nad hlavou Číňana Kuan-jü Čoua se vznášel otazník. V padoku se říkalo, že zájem čínských sponzorů není zdaleka tak velký, jak si tým před dvěma lety sliboval. Od příštího roku se však F1 poprvé od vypuknutí pandemie koronaviru vrátí do Číny a 24letý závodník přitom nemá o moc horší výsledky než Bottas, takže již potřetí dostal jednoletou smlouvu. Krátký kontrakt naznačuje, že důvěra stáje v jezdcovy schopnosti je omezená, ale stojí za to, aby dostal další cennou příležitost.

V pořadníku přitom čeká talentovaný produkt juniorského programu tohoto týmu, Francouz Theo Pourchaire. Aktuálnímu lídrovi šampionátu F2 bude muset i příští rok stačit pozice rezervního jezdce a práce v simulátoru.

Rozhodnutí pokračovat beze změn v jezdecké sestavě svědčí o tom, že to s investicí do našeho projektu myslíme vážně,“ řekl zástupce týmu Alfa Romeo, Alessandro Alunni Bravi. „Ve F1 se nic nezmění přes noc a my jsme učinili vědomé rozhodnutí ve prospěch stability. Chceme pokračovat ve společném budování týmu, protože jsme v procesu velkých změn.

Bravi samozřejmě mluvil o transformaci stáje na tovární tým automobilky Audi, která vyvíjí vlastní pohonnou jednotku pro sezonu 2026 a do týmu již vstoupila majetkově, přičemž peníze se investují do konkurenceschopnosti továrny ve švýcarském Hinwilu. Na konci letošního roku se tým rozloučí s podporou i jménem automobilky Alfa Romeo, přičemž ještě dva roky bude používat motor Ferrari a nejspíše se vrátí ke svému jménu Sauber. Italská automobilka nadále jedná o možném přesunu k týmu Haas.

Tým se již nebude jmenovat Alfa Romeo, ale jména jezdců zůstávají nezměněna. Foto: Alfa Romeo

Přestupový kolotoč se letos vůbec neroztočil. Jezdci, kteří neměli smlouvy na rok 2024 v kapse před sezonou, zatím všichni oznámili setrvání ve svých současných týmech. Je to ticho před očekávanou bouří, jelikož na sezonu 2025 má smlouvu pouze Lando Norris s McLarenem. Kromě AlphaTauri, které má tři jasné favority na své dva monoposty (Daniel Ricciardo, Júki Cunoda a Liam Lawson) je poslední možná změna v týmu Williams, který ještě neoznámil prodloužení smlouvy s Američanem Loganem Sargeantem. I tam se ale možná prostě jenom čeká na velkolepé oznámení v Austinu nebo v Las Vegas. Nebo naopak, Williams oznámí jméno jiného jezdce pro sezonu 2024 až poté, co tým na konci sezony odletí z Ameriky do Abú Zabí.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alfa Romeo