Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Key míří do Alfy Romeo

Key míří do Alfy Romeo

Seidl si ho vybral za technického ředitele.

Tým Alfa Romeo si vybral Jamese Keya za technického ředitele krátce poté, co Brit odešel z pozice technického ředitele McLarenu. McLaren nebyl spokojen s konkurenceschopností loňského ani letošního vozu, proto se pustil do velkých personálních změn v technické části týmu. Ještě předtím, na konci loňského roku, však z Wokingu odešel šéf týmu, Andreas Seidl, kterého zlákala budoucnost týmu Sauber (v letos naposled závodícího pod jménem Alfa Romeo) s německou automobilkou Audi. Seidl přijal místo ředitele Sauberu. Tak to vypadá, že Key sice přišel o důvěru ředitele týmu McLaren, Zaka Browna, ale jeho bývalý přímý nadřízený mu pořád věří.

Key navíc nebude u Sauberu zcela nový. Kariéru sice v roce 2005 zahájil v britském týmu MF1 Racing/Spyker/Force India (dnešní Aston Martin), ale v letech 2010 a 2011 byl technickým ředitelem Sauberu. V roce 2012 přijal nabídku Scuderie Toro Rosso a ze Švýcarska se přesunul do severní Itálie, možná s vyhlídkou na pozdější přesun do týmu Red Bull Racing. V italském týmu však zůstal technickým ředitelem až do odchodu do McLarenu na konci roku 2018.

S nadšením vítám Jamese zpět doma v Hinwilu. Pomůže nám položit základy pro budoucnost našeho týmu,“ vítá Keya Seidl. „Tím se od jeho prvního působení v něm stihl hodně změnit, ale nalezne zde lidi se stejným nadšením a odhodláním, které ho tehdy přivedlo k úspěchům. James má ohromnou zásobu zkušeností nejen s prací technického ředitele. Bude v čele transformace technické části týmu, postará se o nástroje a určení správného směru pro úspěšnou budoucnost. Zároveň chci poděkovat Janovi (Monchauxovi) za nejúspěšnější sezonu uplynulé dekády, loni nás přivedl na šesté místo Poháru konstruktérů.

Key ve svém vyjádření neskrýval fakt, že ho přivábila tovární podpora automobilky Audi, kterou bude tento tým mít od roku 2026, kdy začne používat její motory. Také upozornil, že výsledky jeho práce nebudou vidět na trati hned příští rok.

Nová posila týmu Alfa Romeo. Foto: Alfa Romeo

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alfa Romeo