Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren si ulovil nového technického ředitele

McLaren si ulovil nového technického ředitele

Marshallův odchod oslabí Red Bull.

Poté, co McLaren získal Davida Sancheze z Ferrari a dal mu místo technického ředitele konceptu vozu po boku Petera Prodrouma (technický ředitel aerodynamiky) a Neila Houldeyho (technický ředitel designu a konstrukce), ulovil ještě z mistrovského týmu Red Bull člověka, který bude tomuto triu šéfovat.

Rob Marshall je člověk, kterému byly přisuzovány zásluhy za hmotové tlumiče Renaultu, se kterými Fernando Alonso v letech 2005 a 2006 získal své dva mistrovské tituly. V letech 2010 až 2013 byl šéfinženýrem Red Bullu, to jsou léta čtyř mistrovských titulů Sebastiana Vettela. Když v roce 2014 vstoupila F1 do nové éry, Marshall se přesunul do pozice vedoucího technické kanceláře. Mnozí ho považovali za třetího nejdůležitějšího člověka v technickém oddělení Red Bullu, hned po vyšším technickém ředitelovi Adrianovi Neweym a technickém řediteli Pierrem Wachém. Hlavně jeho dílem má být údajně i Red Bull Powertarins, již fungující nové motorové oddělení Red Bullu, kterým možná na sebe po letech opět upozornil konkurenční týmy.

Marshall bude technickým ředitelem podřízeným přímo šéfovi týmu, Andreu Stellovi.

Najmutí Roba je jedním z velkých kroků na cestě tohoto týmu zpět mezi špičku F1,“ řekl Stella. „Jsme týmem s ambicí bojovat o mistrovské tituly, ale za uplynulá léta nebylo viditelné neustálé zlepšování konkurenceschopnosti našich vozů na trati. V uplynulých měsících jsme hodně pracovali na návratu k pozitivnímu trendu. Naší strategií je posilování týmu o zkušené odborníky souběžně se zlepšováním našich technologií a továrny.

Šéf týmu Red Bull Marshallovi poděkoval za 17 let dobře odváděné práce a popřál mu hodně štěstí. Musí však nastoupit na nucenou dovolenou a k McLarenu se pravděpodobně bude smět připojit až v lednu příštího roku spolu se Sanchezem. Za zmínku jistě stojí i Mariano Alperin, jenž do McLarenu přijede z pozice vedoucího technologií aerodynamiky Aston Martinu.

McLarenu se povedl kapitální úlovek. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull