Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Giovinazzi bude závodit ve Formuli E

Giovinazzi bude závodit ve Formuli E

O jeho osudu prý rozhodly peníze.

Jakmile se Alfa Romeo začala s Antoniem Giovinazzim loučit, začal ho u sebe vítat tým Dragon / Penske Autosport. Jedná se o tým série Formule E, za který bude Ital příští rok závodit po boku Sergia Sette Camaru. Jay Penske popsal Giovinazziho fanouškům elektrické série jako jednoho z nejlepších jezdců na světě, přičemž v jeho voze začne závodit 28. ledna 2022, kdy v Saúdské Arábii začne nová sezona.

Giovinazzi mezitím svým sledovatelům na sociálních sítích vysvětlil odchod z vrcholu motorsportu jako následek silné sponzorské podpory svého nástupce, Číňana Guanju Žoua.

F1, to jsou emoce, talent, vozy, riskování, rychlost. Ale když dojde na peníze, je to nelítostný svět,“ napsal Giovinazzi.

Vedle veterána Kimiho Räikkönen, jenž se rozhodl ukončit dlouhou kariéru, je Giovinazzi jediným jezdcem, který před příští sezonou přijde o své místo na startech velkých cen. V prosinci bude slavit 28. narozeniny a ukončí svou třetí kompletní sezonu ve F1.

V roce 2016 nevyhrál titul šampiona GP2, protože jej těsně porazil Pierre Gasly. Giovinazzi se poté rozhodl nepokračovat v závodění na vlastní pěst a plně se svěřil do péče Ferrari. To však pro něj mělo pouze místo testovacího jezdce a za dva roky ho jen dvakrát dostalo na start velké ceny ve voze týmu Sauber.

Od roku 2019 díky spolupráci Ferrari s Alfa Romeo závodil za tento tým, ale když loni Scuderia na místo Sebastiana Vettela získala Carlose Sainze, který s Charlesem Leclerkem tvoří mimořádně mladou jezdeckou dvojici, začalo být očividné, že Ferrari nebude Giovinazziho potřebovat. Itálie tak od příštího roku opět nebude mít v poli ani jednoho závodníka, přestože dva z deseti týmů jsou italské a ve Švýcarsku sídlí tým nesoucí jméno hrdě italské automobilky Alfa Romeo.

Giovinazzi nepřesvědčil ani Ferrari, ani Alfu Romeo. Foto: Alfa Romeo

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Alfa Romeo