Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Edgar měl v Bahrajnu problémy s fyzickou kondicí

Edgar měl v Bahrajnu problémy s fyzickou kondicí

Mohla za to dlouhá nemoc

Junior Red Bullu Jonny Edgar letos zažívá svou druhou sezonu ve FIA F3. Tu první Brit strávil v barvách Carlinu, pro který získal 23 bodů a celkově obsadil 18. místo. Letos se šampion německé ADAC F4 z roku 2020 přesunul ke stáji Trident, která loni vyhrála týmové hodnocení. Do sezony však nevstoupil podle představ. Po 13. místě ve sprintu a 11. příčce v hlavním závodě si totiž z úvodního podniku v Bahrajnu neodnesl žádné body.

Nyní ale vyšlo najevo, co za jeho nevýrazným vystoupením stálo. Edgar totiž byl v Bahrajnu ve špatné kondici. Brit přiznal, že přes zimu porazil po několik měsíců trvajícím boji zákeřnou, blíže nespecifikovanou nemoc, po které stále bojuje s únavou a úbytkem váhy. Zatímco na konci loňského roku vážil 69 kilogramů, nyní zhubnul na 55.

"Byl to velice těžký víkend. Několik měsíců jsem byl nemocný a zkrátka jsem nemohl jet tak, jak bych měl. Kvůli té nemoci jsem hodně zhubnul. Při testech jsem to zvládal, ale během závodního víkendu ne. Už od tréninků jsem se hodně trápil. Prostě jsem neměl sílu řídit, takže to bylo vážně obtížné. Během jednoho kola jsem nemohl pořádně brzdit. je to opravdu škoda, naše auto se zdálo být rychlé, což ukázali týmoví kolegové. Po jednom ostrém kole jsem byl dokonce strašně zadýchaný," popsal Edgar své bahrajnské trápení.

Pro Jonnyho Edgara byl úvodní podnik sezony utrpením. Foto: Trident



Nejvíce se z pilotů Tridentu dařilo Zaneu Maloneymu. Nováček z Barbadosu nejprve skončil čtvrtý ve sprintu. V hlavním závodě se ale u něj hned v úvodu objevily potíže s motorem a nakonec následovala kolize s Francescem Pizzim, která ho ze závodu vyřadila. Roman Staněk dopadl ještě hůře než Edgar a také nezískal žádný bod. Obě víkendové jízdy českého pilota totiž zhatily defekty pneumatik po kontaktech se soupeři. Zatímco ve sprintu si toto poškození přivodil po kontaktu s Francem Colapintem, v hlavním závodě po střetu s Alexanderem Smoljarem. Ve sprintu skončil 24. a v hlavním závodě 22.

Letošní sezona FIA F3 bude pokračovat druhým podnikem o víkendu 22.-24. dubna, kdy bude šampionát doprovázet F1 při Velké ceně Emilie-Romagni v Imole. Jako vedoucí muž průběžného pořadí vstoupí do víkendu Victor Martins (25 bodů) před Arthurem Leclercem (24 bodů) a Oliverem Bearmanem (17 bodů). Zane Maloney je devátý (8 bodů), Jonny Edgar šestnáctý a Roman Staněk třicátý.

Zdroj: Formula Scout, FORMULE.cz, úvodní foto: Trident