Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Během deštivého víkendu slavili Crawford, Edgar a Lomko

Během deštivého víkendu slavili Crawford, Edgar a Lomko

Čtvrtý podnik sezony ADAC F4 na Nürburgringu

Čtvrtým podnikem pokračovala o víkendu letošní sezona německého šampionátu ADAC F4. Jeho dějištěm byl okruh Nürburgring, kde seriál hostoval jako součást doprovodného programu tamního dvacetičtyřhodinového závodu. Na dráze ležící v blízkosti hradu Nürburg se tato série představila letos již podruhé.

V porovnání s předchozím závodním víkendem, který proběhl o dva týdny dříve na Hockenheimringu, startovní pole zchudlo o čtyři závodníky a místo sedmnácti pilotů jich nastoupilo třináct. Chyběli mimo jiné i syn vítěze sedmi velkých cen formule 1 a současně držitele dvou prvenství z 500 mil Indianapolisu Juana Pabla Montoyi Sebastian nebo také junior Ferrari Dino Beganovic.

V nejlepší pozici zahajoval čtvrtý podnik Jonny Edgar. Junior Red Bullu zaznamenal v úvodních devíti závodech tři triumfy a na čele průběžného pořadí se nacházel s celkovým ziskem 136 bodů. Druhá příčka patřila se ztrátou dvanácti bodů Eliasi Seppänenovi a třetí místo měl ve svém držení další člen juniorského programu Red Bullu Jak Crawford. Ten za vedoucím Edgarem zaostával o 34 bodů.

Zastoupení má letos v šampionátu také Česká republika, a to zásluhou Josefa Knoppa. Pilot týmu ADAC Berlin-Brandenburg nasbíral v úvodních třech podnicích jedenáct bodů, se kterými mu před čtvrtým závodním víkendem sezony patřilo celkové čtrnácté místo.

První z trojice víkendových závodů se uskutečnil v pátek a premiérové vítězství v sezoně v něm slavil Crawford. Američan po startu z prvního místa, které si vyjel ve čtvrteční kvalifikaci, strávil v čele celý závod. Poradit si dokázal mimo jiné i s kapkami deště, které se v závěru začaly na trať snášet. Pod šachovnicovou vlajkou projížděl Crawford v režimu neutralizace. Na trať se totiž po kolizi pilotů stáje R-ace GP Arťoma Lobaněnka a Kirilla Smala, který po incidentu odstoupil, vydal zpomalovací vůz.

Čtvrtý podnik sezony ADAC F4 zahájil vítězně Jak Crawford (č.52). Foto: ADAC F4

Američan se po tomto výkonu stal sedmým letošním vítězem. Doplnil Jonnyho Edgara, Eliase Seppänena, Gabriele Miniho, Joshuu Dürksena, Olivera Bearmana a Victora Berniera.

Jako druhý dojel do cíle prvního závodu Dürksen. S německou licencí závodící Paraguajec se ke stříbru propracoval ze sedmé příčky. Kvalifikoval se sice jako druhý, za zavinění kolize s Crawfordem v závěrečném závodě na Hockenheimringu ale putoval na roštu o pět míst dozadu. Na stupně vítězů vystoupil i vedoucí muž šampionátu Edgar. Brit se po startu sice propadl ze druhého místa na čtvrté, později se ale posunul na třetí příčku.

Josefu Knoppovi se podařilo získat v prvním závodě víkendu dva body. Po startu z osmého místa byl pod šachovnicovým praporkem odmávnut jako devátý. Vstup do víkendu nevyšel Seppänenovi, který po technických problémech v úvodu nedojel.

Zbývající dvě víkendové bitvy se uskutečnily v sobotu. Obě se odjely na mokré trati a v obou případech jsme byli svědky startu za zpomalovacím vozem.

Pro druhou jízdu si zajistil start z čelní pozice Edgar. Brit ale krátce poté, co zavlály zelené vlajky, chyboval a pustil tak na vedoucí příčku ze druhého místa vyrážejícího Berniera.

I Francouze ale později nachytal kluzký asfalt a vycestoval ven z dráhy. To umožnilo Edgarovi vrátit se na první místo. Brit sice po svých potížích v úvodu spadl na třetí příčku, netrvalo ale dlouho a pokořil před ním jedoucího Seppänena. Nabídnutou příležitost od Berniera již nezahodil a v cíli mohl slavit čtvrté letošní vítězství.

Druhý závod víkendu patřil Jonnymu Edgarovi. Foto: ADAC F4

Na druhé pozici dokončil závod Seppänen. Třetí příčku bral jeho týmový kolega ze stáje US Racing, které šéfují Gerhard Ungar a bývalý pilot formule 1 Ralf Schumacher, Oliver Bearman.

Nelehký úkol čekal ve druhém závodě na vítěze úvodního klání Crawforda. Pilot hájící barvy týmu Van Amersfoort Racing totiž skončil v páteční kvalifikaci až desátý a byl tak nucen začínat z páté řady. Zvládl se ale propracovat těsně pod stupně vítězů - na čtvrtou příčku. Lídr z úvodu Bernier nakonec skončil na první nebodované, tedy 11. pozici.

Bodovat se nepodařilo ani Josefu Knoppovi. Český závodník sice začínal ze šestého místa a po zmíněných Bernierových potížích postoupil dokonce na pátou příčku, pak ale vycestoval z trati a v závěrečné fázi závodu se navíc ocitl i v hodinách. V cíli z toho nakonec bylo poslední 13. místo.

Na startovním roštu třetího závodu došlo k otočení nejlepší osmičky ze druhé jízdy. Díky tomu se na první pozici ocitl Vladislav Lomko z US Racingu. Slibné výchozí pozice dokázal Rus využít a dojel si pro svůj premiérový triumf formulové kariéry.

Vladislav Lomko se stal osmým vítězem sezony. Foto: ADAC F4

Na druhé pozici dorazil do cíle po startu ze čtvrtého místa Lomkův týmový kolega Tim Tramnitz. Třetí skončil Jake Crawford, startující z pátého místa. Ten si tak po pátečním vítězství připsal druhé pódium víkendu.

Jonny Edgar zakončil víkend šestým místem. Bodovat se na závěr podařilo i Josefu Knoppovi. Plzeňský rodák skončil na osmé příčce a vyrovnal tak svůj dosud nejlepší výsledek v šampionátu.

Josefu Knoppovi přinesl víkend celkem šest bodů. Foto: ADAC F4

Třetí závod víkendu byl stejně jako ten první dokončen za zpomalovacím vozem. Postaraly se o to potíže Knoppova parťáka Joshuy Dürksena, jehož účinkování v závěru skončilo ve štěrku.

Sezona pokračuje o víkendu 16.-18. října na Red Bull Ringu.

Výsledky prvního závodu ADAC F4 na Nürburgringu: 1. Jak Crawford (USA, Van Amersfoort Racing) 17 kol, 2. Joshua Dürksen (Německo, ADAC Berlin-Brandenburg) +0,470, 3. Jonny Edgar (Velká Británie, Van Amersfoort Racing) +1,832… 9. Josef Knopp (Česká republika, ADAC Berlin-Brandenburg) +34,728.

Výsledky druhého závodu ADAC F4 na Nürburgringu: 1. Jonny Edgar (Velká Británie, Van Amersfoort Racing) 14 kol, 2. Elias Seppänen (Finsko, US Racing) +1,103, 3. Oliver Bearman (Velká Británie, US Racing) +3,814… 13. Josef Knopp (Česká republika, ADAC Berlin-Brandenburg) +1:36,645.

Výsledky třetího závodu ADAC F4 na Nürburgringu: 1. Vladislav Lomko (Rusko, US Racing) 13 kol, 2. Tim Tramnitz (Německo, US Racing) +0,553, 3. Jak Crawford (USA, Van Amersfoort Racing) +1,420… 8. Josef Knopp (Česká republika, ADAC Berlin-Brandenburg) +4,254.

Průběžné pořadí jezdců: 1. Jonny Edgar (Velká Británie, Van Amersfoort Racing) 184, 2. Jak Crawford (USA, Van Amersfoort Racing) 154, 3. Elias Seppänen (Finsko, US Racing) 152… 13. Josef Knopp (Česká republika, ADAC Berlin-Brandenburg) 17.

Průběžné pořadí týmů: 1. Van Amersfoort Racing 359, 2. US Racing 282, 3. ADAC Berlin-Brandenburg 206.

Zdroj: původní reportáž redakce, úvodní foto: ADAC F4