Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Nepříznivé počasí jezdce na trať nepustilo

Nepříznivé počasí jezdce na trať nepustilo

VC Eifelu - 1. trénink

První jízdy vozů formule 1 na Nürburgringu po sedmileté pauze se odkládají na páteční odpoledne. Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám jsme totiž v prvním volném tréninku žádnou akci neviděli.

Při návratu na Nürburgring nepřivítalo formuli 1 příznivé počasí. Po předchozím dešti byla trať před startem prvního volného tréninku mokrá. Teplota vzduchu činila jedenáct stupňů, trať měla o jeden stupeň více.

V akci jsme měli vidět mimo jiné i dvě nové tváře, kterými byli junioři Ferrari Mick Schumacher a Callum Ilott. Zatímco syn sedminásobného mistra světa formule 1 Michaela Schumachera měl nastoupit místo Giovinazziho u Alfy Romeo, Ilott dostal příležitost od Haasu. Američáné posadili na střídačku Grosjeana.

V původně plánovaných 11 hodin se ale vozy na trať nevydaly. Zdravotnický vrtulník by totiž kvůli mlze nebyl schopen v případě potřeby vzlétnout. Začátek tréninku byl z tohoto důvodu odložen o třicet minut s tím, že pokud by došlo k restartu, budou jezdci a týmy informováni deset minut předem.

Během tohoto přerušení nic nenasvědčovalo tomu, že by se povětrnostní podmínky měly v průběhu tréninku zlepšit, spíše naopak. Na trať se totiž opět začal snášet déšť.

Micka Schumachera domácí fanoušci nakonec s monopostem F1 v akci neviděli. Foto: Alfa Romeo
Většina závodníků si čekání na zprávy o dalším osudu tréninku krátila rozhovory s ostatními členy týmu. V přímém přenosu jsme mohli vidět také ředitele závodu Michaela Masiho. Ten poskytl rozhovor pro Sky. Uvedl, že je nemožné předvídat další vývoj a že bezpečnost jezdců je pro FIA prioritou.

V 11.30 hodin bylo jasné, že pokud piloti dostanou v rámci prvního volného tréninku možnost vyjet na trať, svezou se maximálně po dobu třiceti minut. Ani po půlhodině totiž nebyly podmínky takové, aby vrtulník mohl vzlétnout. Restart se tak prozatím nekonal a čekání se prodloužilo minimálně do 12:hodin.

Nakonec se ale piloti nesvezli vůbec. Ve 12 hodin totiž bylo oznámeno, že trénink již nebude odstartován.

Zdroj: původní reportáž redakce, úvodní foto: Nürburgring