Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Staňka vyřadila v neděli spojka

Staňka vyřadila v neděli spojka

V sobotu si mohl mnout ruce

Spojka. To byl důvod, proč nemohl Roman Staněk při hlavním závodě formule 2 na Red Bull Ringu zabojovat o další body do průběžného pořadí. V sobotním sprintu se ale mohl radovat ze svého dosud nejlepšího výsledku v šampionátu, když obsadil pátou příčku.

„Už od startu jsem měl problémy se spojkou a start proto nebyl dobrý. Povedla se mi ale první dvě kola, kde jsem získal nějaké pozice. Potom jsem tam měl ještě pár předjetí, ale pak už to dál nešlo,“ mrzelo pilota Tridentu nedělní odstoupení.

Hlavní závod pro českého pilota skončil ve 26. kole. Před tím ho ale neměl špatně rozjetý. Byl jedním z pilotů, kteří pro start zvolili tvrdší směs pneumatik a v závěru plánovali těžit z výhody měkčí sady. Ještě předtím, než došlo k první povinné zastávce v boxech, figuroval Staněk na 15. příčce. V době, kdy odstoupil, mu patřilo sedmé místo. Na to se dostal právě díky zastávkám soupeřů.

Že se Staňkova strategie mohla nebýt technických problémů setkat s úspěchem, jasně dokazují například Richard Verschoor a Ajumu Iwasa. Ti také obuli pro závěrečná kola měkkou sadu a nakonec dorazili do cíle na prvních dvou místech. V závěru jim pomohl i výjezd zpomalovacího vozu poté, co upadlo pravé zadní kolo z vozu Arthura Leclerca. Díky němu se sjelo startovní pole dohromady.

I přes odstoupení v hlavním závodě ale nemusel Staněk z Rakouska odjíždět zklamaný. V sobotním sprintovém závodě se totiž propracoval po startu ze 17. pozice až k výslednému pátému místu. V tom mu dopomohla správná volba pneumatik. Na startu byl totiž jedním z jezdců, kteří se rozhodli nazout suché gumy. To se na trati, která postupně osychala, ukázalo jako správná volba. Původně sice český jezdec projel cílem jako šestý, později byl ale kvůli nízkému tlaku v zadních pneumatikách vyloučen jeho týmový kolega Clément Novalak. Francouz původně obsadil třetí místo.

Roman Staněk si při rakouském sprintu dojel pro svůj dosud nejlepší výsledek ve F2. Foto: Autoklub České republiky



Před dalšími závodními víkendy má Staněk jasno o tom, v čem se musí u Tridentu zlepšit: „Závodní rychlost máme dobrou. Naším problémem je stále kvalifikace, kde se nebojím říct, že ztrácíme půl vteřiny na kolo, což je strašně moc. S tím musíme něco udělat,“ uvědomuje si.

Další podnik čeká na českého pilota již během nadcházejícího víkendu. Pojede se na Silverstone. Do víkendu Staněk vstoupí jako sedmnáctý muž průběžného pořadí. Dosud posbíral 11 bodů.

Zdroj: Autoklub České republiky, Trident, FORMULE.cz, úvodní foto: Autoklub České republiky