Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Cunoda spadne o tři místa

Cunoda spadne o tři místa

Ve druhé části zdržel Hamiltona

Místo 14. místa sedmnácté. Juki Cunoda ztratí na startu nedělní Velké ceny Nizozemska tři pozice. Sportovní komisaři se rozhodli japonskému jezdci udělit trest za to, že ve druhé části kvalifikace zablokoval Lewise Hamiltona. Sedminásobný mistr světa byl při bitvě o startovní pozice vyřazen právě ve druhé části, když skončil třináctý se ztrátou pouhých 84 tisícin sekundy na desátého Logana Sargeanta.

„Ve 13. zatáčce se Cunoda nacházel v suché závodní stopě a připravoval se na svůj ostrý pokus. Nejel tedy plnou rychlostí a tím pádem Hamiltona zdržel. Cunoda sice tvrdil, že ho předjelo jiné auto a on se snažil jet pomalu, aby si od něj vytvořil odstup, podle názoru komisařů ale určitě mohl zůstat mimo stopu. Zdržení Hamiltona bylo tím pádem zbytečné,“ stojí v odůvodnění trestu.

Z penalizace pro japonského závodníka vytěží celkem tři závodníci. O jednu pozici nahoru se posunou Nico Hülkenberg (z 15. na 14.), Čou Kuan-jü (ze 16. na 15.) a Esteban Oocon (ze 17. na 16.).

Vyhlídky stáje AlphaTauri před Velkou cenou Nizozemska tak příliš slibné nejsou. Cunodův týmový kolega Liam Lawson, který od třetího tréninku nahrazuje zraněného Daniela Ricciarda, totiž odstartuje z poslední 20. pozice.

Juki Cunoda dostal po kvalifikaci penalizaci. Foto: AlphaTauri

Byli jsme pomalí



Pro Lewise Hamiltona sice skončila kvalifikace neúspěchem, na Jukiho Cunodu se ale přesto po jejím skončení nezlobil. Měl totiž pocit, že mu zas tak moc neuškodil.

„To zdržení nesehrálo žádnou roli. Už v předchozích kolech jsem měl před sebou několik jiných jezdců. Cunoda mi sice také trochu zkřížil cestu, ale čas mě to nestálo. Zkrátka jsem dnes byl pomalý,“ byl sebekritický.


Japonec nebyl jediným pilotem, který se Hamiltonovi připletl do cesty. Z možného zdržení pilota Mercedesu byli podezřelí také Fernando Alonso a Lance Stroll. S nimi se musel Hamilton vypořádat v první části kvalifikace. Sportovní komisaři se ale nakonec rozhodli ani jednoho z pilotů Aston Martinu netrestat.

S tím ovšem nesouhlasil šéf Mercedesu Toto Wolff: „Někteří jezdci ho v první části naprosto jasně zdrželi. Cunoda je sice fajn kluk, ale Lewise zablokoval v rychlém kole, neuhnul mu. Můžeme říct, že byl na vnitřku a že ho to zas tolik nestálo, když ale Cunoda přejel ze suché stopy do mokré, tak ho to zdržet mohlo. Myslím si, že ta desetina by ho dostala do třetí části kvalifikace. Ohledně penalizací je tedy třeba být tvrdší. Pak se jezdci začnou koukat do zrcátek,“ zlobil se Rakušan.

Lewis Hamilton si nemyslí, že ho Juki Cunoda připravil o postup. Foto: Mercedes



S trestem odešli z kvalifikace také Carlos Sainz a Ferrari.  Španěl obdržel napomenutí za to, že v úvodní části vytlačil po výjezdu z boxů na trávu Oscara Piastriho. Italská stáj pak musí zaplatit pokutu 5 000 euro. Podle sportovních komisařů totiž Sainze před Piastrim nevarovala.

Je možné, že udělování penalizací ještě nekončí. V závěrečné třetí části kvalifikace totiž havarovali Charles Leclerc a Logan Sargeant. Může se tedy stát, že v případě vážných poškození bude nutné na jejich monopostech měnit různé díly. To by mohlo znamenat porušení pravidel parc fermé a start z boxů.

Zdroj: Motorsport, F1, FORMULE.cz, úvodní foto: AlphaTauri