Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ricciardo zraněný, šanci dostane Lawson

Ricciardo zraněný, šanci dostane Lawson

V Australanově vyřazení má opět prsty Piastri.

Daniel Ricciardo se vážně poranil při havárii na začátku dnešního druhého tréninku. Jako první havaroval ve třetí zatáčce okruhu Zandvoort jeho krajan, Australan Oscar Piastri, který byl před více než rokem oznámen jako náhrada za Ricciarda v McLarenu. Ricciardo pak vynechal téměř celou první část letošní sezony, má za sebou pouze dva závody ve voze AlphaTauri, kde nahradil nevýrazného nováčka Nycka de Vriese.

Ricciardo chtěl jet vnější stopou klopené třetí zatáčky. Když zpozoroval Piastriho vůz stojící v cestě, bylo pozdě pokusit se dostat dovnitř, mohl už jen zatočit do bariéry na vnější straně. Zareagoval rychle, ale vítěz osmi velkých cen bohužel podcenil úhel nárazu, nedal si pozor na ruce a volant mu způsobil zlomeninu jedné ze záprstních kostí. Po oznámení, že Ricciarda převážejí na vyšetření do nemocnice, Helmut Marko řekl, že se jedná o velmi bolestivé zranění. Později Red Bull oznámil, že za volant se zítra posadí Novozélanďan Liam Lawson.

Laosanovi je 21 let a je na vrcholu juniorského programu Red Bullu. Vítěznou sezonu měl sice naposled v roce 2019 v Toyota Racing Series, od té doby byl pátý ve F3, druhý ve DTM a třetí ve F2, ale aktuálně je v boji o mistrovský titul rychlého japonského seriálu Formule Super. Ten má před svým posledním finále dlouhou přestávku, díky čemuž je Lawson přítomen v Nizozemsku jako náhradník týmů Red Bull a AlphaTauri. Média chvíli spekulovala, zda nebude rozumnější vrátit do kokpitu De Vriese, ale tam jsou už asi zlé vztahy s Red Bullem a případný úspěch vyhozeného jezdce by byl vlastně asi dost bolestivý.

Lawson bez pořádné přípravy nemůže zklamat, ale může zazářit. Foto: AlphaTauri

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: AlphaTauri