Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ricciardo se návratu nebojí

Ricciardo se návratu nebojí

Místo u Red Bullu nebo další vyhazov?

Daniela Ricciarda čeká tento týden návrat do kolotoče F1. Jeho přestávka trvala pouze půl roku, avšak musí být pod obrovským tlakem. Jeho dva roky s McLarenem nebyly vůbec dobré a nyní se pokládá za samozřejmost, že bude porážet týmového kolegu, Júkiho Cunodu, jak se to nedařilo nováčkovi Nycku de Vriesovi. Mnozí insideři přitom upozorňují, že vůz AlphaTauri AT04 má slabé místo přesně tam, kde to Ricciardo nenávidí. Fanoušci mají dosud v paměti jeho odvážné předjížděcí manévry, při kterých však těžil ze stabilnosti vozů Red Bull při brždění. V jiných týmech mu nikdo takový vůz nedal a AT04 je prý hodně nervózní vůz.

Těším se na to. Samozřejmě je výzvou naskočit do vozu a hned podávat výkony,“ přiznal Australan. „Avšak v posledních letech jsem hodně zažil a už se ničeho nebojím. Chápu, že vůz má své limity. Asi nebude mít tolik přítlaku jako Red Bull, ve kterém jsem seděl před pár dny (při testu pneumatik), ale pokud bude jakž-takž vybalancovaný, tak na tom dokážu stavět. Očekávají se ode mě dobré výkony, výsledky, ale než sednu do vozu, tak nelze říci, zda je cílem osmé nebo čtrnácté místo. Až do letní přestávky si nebudu připouštět žádný tlak.

Ricciardo byl dříve spojován s kokpitem vozu Red Bull RB19, jelikož Sergio Pérez táhne šňůru hodně slabých víkendů. Christian Horner ho ale spíše vidí jako aspiranta na místo u Red Bullu poté, co Pérezovi vyprší smlouva.

Smluvní situace je taková, že jsme ho do konce roku půjčili stáji AlphaTauri. Nemá podepsané nic, co by se týkalo příštího roku,“ řekl šéf týmu Red Bull. „Příští rok budou našimi jezdci, přirozeně, Max a Checo. Ale je dobré mít na lavičce talentovaného náhradníka. A podle mě se Daniel na místo u AlphaTauri dívá jako na šanci získat v roce 2025 místo u Red Bull Racingu.

Není tajemstvím, že Horner nebyl zrovna De Vriesovým fanouškem, akorát že jako šéf týmu Red Bull nemá moc velký vliv na výběr jezdců do juniorského týmu, ačkoli právě z něj by měli do jeho týmu proudit talentovaní a už zkušení jezdci.

Nyck de Vries byl ve velmi obtížné situaci, protože zkušeností s vozy F1 sice neměl moc, ale jinak to je velmi zkušený jezdec. Už jsme všichni měli pocit, že Nyck nebude ten správný pro nás. Je to moc dobrý jezdec, šampion FE, šampion F2, ale když se podíváte na jeho věk, už to není mladý jezdec a nezapadal do juniorského programu.

Ricciardo v barvách juniorského týmu AlphaTauri. Foto: AlphaTauri

Ricciardo také nezapadá do juniorského programu, takže by měl podávat lepší výkony než De Vries, pro jeho vlastní dobro. Avšak pro AlphaTauri bude prospěšný po marketingové stránce a se spoustou zkušeností z jedenácti a půl sezony ve F1 bude k prospěchu inženýrům i Cunodovi.

Liam Lawson je aktuálně nejceněnějším jezdcem v juniorském programu Red Bullu, aktuálně je druhý v rychlém a náročném japonském seriálu Formule Super, ale sám řekl, že pro AlphaTauri bude lepší, když uprostřed roku do vozu naskočí Ricciardo. De Vries od vyhazovu udržuje rádiový klid. Kolují pouze drby o tom, že ho zpráva o propuštění dva závody před letní přestávkou rozzuřila doběla.

Zdroj: Formule 1, F1 Nation, úvodní foto: AlphaTauri