Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Bortoleto si zajistil titul už v kvalifikaci

Bortoleto si zajistil titul už v kvalifikaci

Pomohl mu týmový kolega Göthe

FIA F3 sice ještě v Monze ani neodjela sprintový závod, o novém šampionovi už je ovšem jasno. Stal se jím Gabriel Bortoleto. Brazilec si svůj titul zajistil již při páteční kvalifikaci.

„Je to úžasný pocit. Samozřejmě jsem si ale ještě neuvědomil, jak velký úspěch to je. Řekl bych, že mi to nebude docházet ještě asi tak týden. Je to pro mě splněný sen, zvláště v nováčkovské sezoně. Je to opravdu něco výjimečného,“ jásal pilot Tridentu, který v kvalifikaci zajel pátý čas.

Bortoletova pozice byla velmi slibná už před začátkem víkendu. Ve hře totiž zůstávalo jen 39 bodů a Brazilec vedl o 38 bodů před Paulem Aronem a současně o 39 před Josepem Maríou Martím. Jelikož ale Aron ani Martí kvalifikaci nevyhráli a nejrychlejší čas zajel naopak Bortoletův kolega Oliver Göthe, přišli oba soupeři brazilského pilota o bonusové dva body a tím pádem i o teoretickou naději.

Pro Bortoleta jde o vůbec první titul ve formulových monopostech. Zatímco v roce 2020 skončil rodák ze Sao Paula pátý v italské F4, v dalších dvou sezonách byla jeho hlavním programem evropská regionální formule. V ní si připsal patnácté, respektive šesté místo. Ve FIA F3 letos závodil prvním rokem.

Manažersky se o osmnáctiletého mladíka stará společnost Fernanda Alonsa s názvem A14 Management. I dvojnásobnému mistru světa F1 patřila bezprostředně po kvalifikaci Bortoletova slova díku. Během roku mu totiž pomohl.

Gabriel Bortoleto je novým šampionem FIA F3. Foto: Trident



„V tom, co jsem letos dokázal, samozřejmě sehrál velkou roli. Když jsem například v Melbourne vyhrál druhý hlavní závod v řadě za sebou a vedl jsem šampionát, vzpomínám si, že mi nahrál na WhatsApp téměř desetiminutovou hlasovou zprávu. Řekl mi spoustu skvělých věcí, současně mi ale řekl, že sice můžu vyhrát i další závody, ale že může přijít i chvíle, kdy se budu trápit, nebudu vyhrávat a budu jen v nejlepší pětici. Musel jsem to přijmout a sbírat body, které jsem potřeboval. Toho jsem se držel celou sezonu. Když vám něco takového řekne přímo Fernando, vyplatí se ho poslouchat,“ prozrazuje.

Přestože už má nyní Bortoleto titul v kapse, rozhodně závěrečné dva závody neplánuje vypustit: „Upřímně, chci vyhrát více než kdy dříve. Ne proto, že jsem vyhrál šampionát a jsem nyní uvolněnější. Zkrátka se plně soustředím na sobotu a na neděli. Chci zakončit rok tak, jak jsem ho začal, tedy vítězstvím v hlavním závodě,“ dodává.

I když je Brazilec šampionem, neznamená to, že už by neměl o co hrát. Boj o titul mezi týmy je totiž stále otevřený. Trident zde navíc tahá za kratší konec. Nachází se na druhé pozici se ztrátou 23 bodů na Premu.

Zdroj: FIA F3, Formula Scout, FORMULE.cz, úvodní foto: Trident