Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Staněk dostane nového parťáka

Staněk dostane nového parťáka

Novalaka nahradí v Abú Zabí Aron

Stáj Trident odjede závěrečný podnik letošní sezony F2 s novou jezdeckou sestavou. Po boku českého pilota Romana Staňka totiž v Abú Zabí nenastoupí Clément Novalak, ale Paul Aron. Estonec v letošním roce působil v seriálu FIA F3. Na konto si připsal jedno vítězství a v konečném pořadí obsadil třetí pozici.

„Jsem nadšený, že se v závěru roku dostanu i na startovní rošt F2. Jsem Tridentu za tuto příležitost velice vděčný. Pro mou kariéru to je velký krok, protože F2 je nejvyšší kategorií juniorského formulového závodění. Myslím si, že je klíčové získat s ní zkušenosti už teď,“ těší se devatenáctiletý junior Mercedesu na novou výzvu.

Pro Arona nepůjde v Abú Zabí o snadný víkend. V monopostu formule 2 totiž ještě nikdy neseděl a poprvé se s ním sveze až při pátečním volném tréninku, který bude trvat 45 minut. To bude jediná příležitost, kdy se bude moci s novým autem sžít. O zhruba tři hodiny později už totiž půjde do kvalifikace.

Šéf Tridentu Giacomo Ricci ujišťuje, že jeho tým bude Aronovi během jeho premiéry ve „druhé lize“ oporou: „Uděláme, co bude v našich silách, abychom mu pomohli v této kategorii získat sebedůvěru. Pro jeho kariéru to je rozhodně důležitý krok a nemůžeme se dočkat, až naše spolupráce začne,“ říká italský manažer.

Proč přesně k výměně jezdců před posledním podnikem došlo, nebylo uvedeno. Dá se ale předpokládat, že tato výměně znamená pro Novalaka nejenom konec letošní sezony, ale také tečku za jeho působením ve F2. Její součástí byl od roku 2021, kdy absolvoval závěrečné dva podniky za MP Motorsport. V sezoně 2022 s tímto týmem odjel celou sezonu, která pro něj skončila jedním pódiem a celkovým 14. místem. Letošní přestup k Tridentu velký výkonnostní posun nepřinesl. Novalak sice dokázal vyhrát hlavní závod v Zandvoortu, v šampionátu mu ale patří jen 17. pozice.

Clément Novalak uvolní v Abú Zabí místo Paulu Aronovi. Foto: Trident


„Součástí naší rodiny byl dlouho. Přejeme mu jen to nejlepší do jeho dalších snažení,“ dodává Ricci.

Novalak nezávodil za Trident pouze ve F2. V sezoně 2021 byl součástí sestavy italské stáje i ve FIA F3. Tehdy dosáhl na třetí místo v konečném pořadí šampionátu. Úspěch si francouzský pilot připsal i v roce 2019, kdy se stal šampionem britské F3 v barvách Carlinu.

Co se Paula Arona týče, ten během své kariéry nedosáhl na bronz jenom ve FIA F3. Stejný výsledek vybojoval i v evropské regionální formuli (2021, 2022) a italské F4 (2019). Všechny tyto úspěchy si připsal s týmem Prema, v jehož barvách strávil většinu formulové kariéry. Výjimkou byl pouze rok 2020, kdy v Eurocupu formule Renault závodil za ART Grand Prix. Třetí místo měl s Premou na dosah i během uplynulého víkendu při Velké ceně Macaa, pak ale tvrdě havaroval. Z incidentu vyvázl bez zranění.

Aron nebude v Abú Zabí jediným jezdcem, který nastoupí ve F2 poprvé. Stejné to bude i v případě Franca Colapinta. Argentinec nahradí u MP Motorsportu Jehana Daruvalu, který se přesouvá s Maserati do formule E.

Zdroj: Motorsport, Formula Scout, FORMULE.cz, úvodní foto: Prema