Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Mercedes představil F1 W15

Mercedes představil F1 W15

Navzdory druhému místu překopal vůz od základů.

Dnes svůj nový vůz představil tým Mercedes, který loni skončil druhý v Poháru konstruktérů, ale daleko za dominantním Red Bullem. Tým německé automobilky v posledních letech používal stříbrné nebo černé lakování, letos se je rozhodl zkombinovat, ovšem s výraznou převahou obnaženého černého karbonu.

F1 W15. Foto: Mercedes

Pro Lewise Carla Davidsona Hamiltona to bude poslední sezona s Mercedesem, jelikož oznámil přestup do Ferrari. George William Russell tak může dostat fantastickou příležitost stát se lídrem továrního týmu, nicméně letos bude muset jezdit alespoň tak dobře jako Hamilton, jinak by k němu šéf týmu mohl vzít třeba Fernanda Alonsa nebo Sebastiana Vettela. Své smlouvy s týmem v zimě prodloužili také šéf Toto Wolff a James Allison, jenž se loni vrátil na místo technického ředitele, zatímco Mike Elliott tým již opustil.

Vůz je zásadně odlišný od loňského a předloňského, které byly nejhoršími vozy Mercedesu za dlouhou dobu. Cílem designérů bylo dát jezdcům předvídatelnější záď vozu a vyšší rychlost na rovinkách, která byla loni často opravdu tragická.

Na začátku zatáčky, kdy je brzdový pedál na podlaze, ale kola už jsou natáčena, musí zadní část zůstat dokonale klidná. A jak se monopost blíží k vrcholu zatáčky, má rychle narůstat pocit hbitosti, touhy zatočit. Takový vůz jsme chtěli postavit,“ řekl Allison.

Jednou z patrných změn je přechod na push-rod v systému zadního zavěšení kol, který je navržen kolem nové skříně převodovky. Změny v aerodynamice z velké části směřovaly k lepší aerodynamické efektivnosti s otevřeným DRS, což byla loni příliš silná zbraň v rukou Red Bullu. Na fotografiích z filmovacího dne v Silverstonu si zahraniční analytici všimli, že při designování předního křídla zašli designéři z Brackley až na hranu pravidel a očekávají i zpochybnění legálnosti některých jeho elementů ze strany konkurenčních týmů.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes