Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Dvanáctý tým ve formuli 1 stále méně pravděpodobný

Dvanáctý tým ve formuli 1 stále méně pravděpodobný

Prodrive čelí dalším potížím, mj. civilnímu soudu.

Vstup dvanáctého týmu do formule 1 je více ohrožen poté, co se FIA rozhodla posunout zasedání odvolacího soudu ve věci vstupu týmu Prodrive do formule 1 příští rok [čtěte zde].

Problémem  jsou zákaznická šasi, která měla být novou Concordskou dohodou příštím rokem umožněna. V současné doby si musí každý tým své šasi postavit sám. To je ostatně také předmětem sporu mezi týmy jako jsou Williams a Spyker (nejvíce nespokojené týmy) a Toro Rosso a Super Aguri. Williams a Spyker mají totiž zato, že Toro Rosso má šasi od Red Bullu a Super Aguri od Hondy.

Mimoto, jak jsme informovali zde, jednání Prodrive a McLarenu, který měl dodávat šasi, se zastavila na mrtvém bodě.

Navíc, Williams není příliš ochoten akceptovat autoritu Mezinárodního odvolacího soudu FIA a chce případ řešit před civilními soudy. Podle Williamsu se totiž nejedná o rozpor se Sportovními řády, nýbrž Concordskou dohodou, a tak podle Williamsu není FIA autorizována v této věci rozhodovat.

Perličkou je, že Sportovní řád na rok 2008 pro formuli 1 explicitně uvádí možnost koupit si šasi jinde. To ale bude v rozporu s Concordskou dohodou, nedohodnou-li se týmy na nové. Pak by totiž platila i příští rok stávající Concordská dohoda a ta je oproti tomu neumožňuje.

Prodrive tak velmi pravděpodobně nemusí stihnout start nové sezony.