Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Rozhodnout o Bahrajnu musí FIA, říkají týmy

Rozhodnout o Bahrajnu musí FIA, říkají týmy

"Týmy nejsou schopny zrušit velkou cenu."

Týmy Formule 1 v otázce pořádání Velké ceny Bahrajnu spoléhají na rozhodnutí Mezinárodní automobilové federace, samy totiž závod zrušit nemohou.

Vzhledem k současné neuspokojivé politické situaci v zemi se uskutečnění závodu stalo ve Formuli 1 hlavním předmětem diskuzí.

Bernie Ecclestone, komerční šéf Formule 1, se nechal slyšet, že pokud mají týmy z cesty do Bahrajnu obavy, budou se moci svobodně rozhodnout pro možnost do pouštního státu nejet, ačkoliv by je za takový krok mohly čekat komerční následky.

Asociace týmů Formule 1 však ve svém prohlášení uvedla, že rozhodnutí o uspořádaní závodu nechává na vládním orgánu F1, FIA.

"Poslední dobou se v médiích spekuluje o tom, že by týmy mohly chtít zrušit Velkou cenu Bahrajnu," uvádí se v prohlášení. "To by nebylo možné. Týmy nejsou schopny zrušit velkou cenu.

My závodíme v mezinárodní sérii zvané FIA Mistrovství světa Formule 1 a je to proto FIA, kdo týmům nabídne rady v takových otázkách."

Vyjádření FOTA bylo zveřejněno nedlouho po vyjádření týmu Lotus, jehož členové se do Bahrajnu vydali, aby ostatním podali zprávy o současné situaci. Vyjádření Lotusu však na veřejnost podle původních plánů proniknout nemělo.

"Bahrain International Circuit dnes vydal tiskovou zprávu, ve které se objevily citace našeho týmu podporující Velkou cenu Bahrajnu," píše Lotus.

"Tyto citace byly součástí plně interního a důvěrného pracovního dokumentu, taký byl minulý týden na základě důvěry zaslán také všem manažerům týmů F1.

Lotus F1 Team je jedním z dvanácti účastníků Mistrovství světa Formule 1 a my bychom se nikdy nepokusili jednat místo Mezinárodní automobilové federace, která je jedinou stranou oprávněnou rozhodnout, zda by se velká cena měla uskutečnit, nebo ne, a my souhlasíme s vyjádřením FOTA, který byl na toto téma zveřejněn dříve."

Jednání o uskutečnění závodu mezi týmy, FIA a pořadateli budou probíhat o víkendu Velké ceny Číny.