Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Formule 1 je zachráněna, znesvářené strany se dohodly

Formule 1 je zachráněna, znesvářené strany se dohodly

Snižování nákladů bude probíhat podle požadavků týmů.

Letošní Velkou cenu Velké Británie zastínila zpráva o rozkolu formule 1, spory mezi Asociací týmů formule 1 (FOTA) a Mezinárodní automobilovou federací (FIA) totiž dospěly až do takové fáze, kdy se osm týmů rozhodlo stáhnout svou přihlášku do příštího ročníku a založit si vlastní seriál.

Tomu se ale dnes podařil zabránit tou nejlepší možnou cestou, oboustranně přijatou dohodou. Jednání mezi současným prezidentem FIA Maxem Mosleyem, předsedou FOTA Lucou di Montezemolem a šéfem formule 1 Berniem Ecclestonem totiž dospělo ke zdárnému konci.

FIA a Bernie Ecclestone totiž přistoupili na podmínky, které si osm současných týmů kladlo pro své pokračování ve formuli 1. Rozpočtový strop 40 milionů liber, který FIA neodbytně prosazovala, je nakonec zrušen. Za to týmy nebudou nadále pokračovat s přípravou svého vlastního šampionátu a zůstanou ve formuli 1.

Obě strany se dohodly na tom, že snižování nákladů probíhat bude, ale ne tak radikálním způsobem, jaký navrhovala FIA. Postupovat se bude ve dvou ročních fázích, aby byl tento postup pro automobilky přijatelný. Náklady se budou snižovat na úroveň počátku devadesátých let minulého století.

Dalším bodem, ke kterému jednání dospělo, je podepsání nové Concordské dohody, kterou se týmy závazně oddají sportu do roku 2012 a jak se nyní doufá, tato dohoda bude na konci své platnosti prodloužena.

Současné týmy navíc poskytnou technickou pomoc nově příchozím stájím, kterými jsou pro příští sezónu Campos Meta, Manor Grand Prix a US F1.

FOTA také ujistila, že v roli vedoucího orgánu formule 1 zůstane FIA a že týmy nemají v plánu přivlastnit si komerční práva, jak to nedávno prohlásil Max Mosley.

V prohlášení FIA se uvádí: "Jako součást této dohody týmy v rozmezí dvou let sníží náklady na účast v šampionátu na úroveň počátku devadesátých let. Automobilky přistoupily na to, že pomohou novým týmům pro rok 2010 tím, že jim poskytnou technickou podporu.

Týmy automobilek také přijaly skutečnost, že stálou a nadále pokračující roli vedení sportu bude mít FIA. Také se zavázaly komerčnímu ujednání Mistrovství světa formule 1 do roku 2012 a přijaly, že se před koncem tohoto období bude znovu jednat o prodloužení tohoto kontraktu.

Všechny týmy se budou držet nové verze způsobu řízení obsaženého v Concordské dohodě z roku 1998."

Max Mosley navíc řekl, že když je nyní krize formule 1 zažehnána, nebude už kandidovat na prezidenta Mezinárodní automobilové federace pro další období.

FIA dnes také potvrdila oficiální startovní listinu formule 1 pro rok 2010, figurují v ní všechny současné týmy a tři nové, Campos Meta, Manor Grand Prix a US F1.