Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

FOTA by mohla zaniknout, varuje Ferrari

FOTA by mohla zaniknout, varuje Ferrari

Týmy se musí shodnout na Dohodě o omezení výdajů.

Asociace týmů Formule 1 (FOTA) by mohla zaniknout, pokud si týmy nestanoví jasné podmínky dodržování Dohody o omezení výdajů, tvrdí šéf Ferrari Stefano Domenicali.

Týmy se shodly na tom, že musí do Velké ceny Abú Zabí, předposledního podniku letošní sezóny, stanovit jasné podmínky dodržování Dohody o omezení výdajů (Resource Restriction Agreement - RRA). Poslední dobou totiž rostou podezření, že některé týmy stanovenou hranici překračují.

FOTA přitom situaci potřebuje vyřešit, aby si týmy navzájem plně důvěřovaly, což je jedna z logických podmínek existence asociace.

Týmy se k diskuzi ohledně dané situace sešly v Koreji, konečné rozhodnutí by pak mělo padnout v listopadu v Abú Zabí.

Na otázku, zda tato jednání situaci zlepšila, Domenicali řekl: "Co jsme o RRA řekli, je, že si myslím, že jsme v situaci, ve které se můžeme vydat určitým směrem, nebo si uvědomíme, že je tu určitý element nedůvěry mezi týmy, který není dobrý.

Takže co jsme projednali, je, že pojedeme do Abú Zabí s tím, že rozhodnutí, konečné rozhodnutí, musí padnout.

Navíc, co jsme řekli, je, že pokud tohle (nedůvěra) skutečně vychází z FOTA, pak o čem FOTA vlastně je? Známe důvod, proč FOTA vznikla, a nyní musíme pochopit, zda je FOTA ještě potřeba. Jaké jsou budoucí cíle FOTA, jestli má FOTA budoucnost?

Musíme to udělat velice konstruktivním způsobem, velice otevřeným způsobem. To je diskuze, kterou si myslím, že je během příštích týdnů důležité absolvovat. Co se RRA v Abú Zabí týče, buď řešení bude, nebo uvidíme."

Podobně se k Asociaci týmů Formule 1 v neděli vyjádřil také šéf týmu Red Bull Racing Christian Horner, který se nechal slyšet, že se FOTA nachází na klíčovém rozcestí.

"Myslím, že FOTA dospěla k rozcestí, kde se potřebuje vypořádat s některými klíčovými záležitostmi, aby se mohla posunout vpřed, nebo skončíme. Nic víc na tom není," řekl Horner.

"Hlavními záležitostmi jsou samozřejmě Concordská dohoda, směr, kterým jdeme, a v podstatě RRA. Pokud se na tomhle v rámci FOTA nebudeme schopni shodnout, co je potom smyslem FOTA?"